ANASAYFA arrow right Güncel

AYM “çoklu baro”da yürütmeyi durdurmadı

AYM “çoklu baro”da yürütmeyi durdurmadı
YAYINLAMA: 23 Temmuz 2020 / 21.59
GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2020 / 22.05
Anayasa Mahkemesi, “çoklu baro” düzenlemesi olarak bilinen Avukatlık Kanunu değişikliğine yapılan itirazı inceledi, yürütmenin durdurulmasını talebinin, esas incelemesi sırasında karar bağlanmasına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun resmi internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, çoklu baro düzenlemesini öngören Avukatlık Kanunu değişikliği ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun bazı maddelerinin yürürlüklerinin durdurulması talebinin esas incelemesi sırasında karar bağlanmasına hükmetti.

Düzenlemelerin iptal istemleri de daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülerek karara bağlanacak.

CHP, kamuoyunda “çoklu baro” düzenlemesi olarak bilinen Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 21 maddesinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle bireysel başvuru yapmıştı.

Yine CHP, bir başka başvurusunda da mahalle bekçilerinin yetkisini genişleten Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasını talep etmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iki başvurunun da ilk incelemesini bugün tamamladı.

Başvurularda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca, düzenlemelerin yürürlüklerinin durdurulması istemleri reddedildi.

En az 2 bin avukatı kaydetmeleri gerekiyor

Aynı kentte birden fazla baro kurulmasına imkân veren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Düzenlemeye göre beş binden fazla avukat bulunan illerde, asgari iki bin avukatla baro kurulabilecek.

Türkiye Barolar Birliği rakamlarına göre, Ankara Barosu’na 17 bin 598, İstanbul Barosuna 46 bin 52, İzmir Barosuna 9 bin 612 avukat kayıtlı. Türkiye’deki toplam kayıtlı avukat sayısı 127 bin 691. Dolayısıyla “çoklu baro” düzenlemesi beş binden fazla üyesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarını etkiliyor.

Yeni bir baro kurulması için, 2 bin avukatın yeni baroya kayıt yaptırması gerekiyor.

Neden iptali istendi?

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yasanın neden iptal edilmesi gerektiğini bianet’e şöyle açıklamıştı:

“Anayasa Mahkemesinin daha önce de meslek odaları için temsili adalet konusunda verdiği kararlar var. Bu yeni yasayla da üyesi 40 olan da 40 bin olan da neredeyse eşit sayıda delegeyle temsil edilecek. Bu eşitsizlik temsilde adaletsizliğe yol açar ve hukuken savunulamaz.

“Ayrıca yine yeni düzenlemeyle tüm baro seçimleri Ekim 2020’ye alındı ancak bir yıl önce seçilen baro başkanları ve baro yönetim kurulları halen görevde ve bir yıl daha görevde olmaları gerekiyor [baro yönetim kurulu süresi 2 yıl]. Seçim seçmen iradesine aykırı bir kanunla öne çekildi, bu da seçme ve seçilme hakkına aykırı.

“Barolar dayanağını Anayasa’dan alır. Bizler de CMK, adli yardım hizmetleri de dahil kamusal bir görevi yerine getiriyoruz. Bu anayasal temele rağmen nasıl ki çoklu belediye, çoklu kaymakamlık olamıyorsa bu barolar açısından da mümkün değil.” 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *