ANASAYFA arrow right Eğitim

"Aylardır çocuğum da ben de uyku uyumuyoruz"

"Aylardır çocuğum da ben de uyku uyumuyoruz"
YAYINLAMA: 17 Haziran 2020 / 17.39
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2020 / 17.39
Cumartesi yapılacak olan LGS'ye ilişkin bianet'e konuşan velilerin bir kısmı sınavın yapılmasını isterken, bir kısmı da son güne kadar ertelenmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceklerini söylüyor.

"14 yaşındaki çocuğum şu an sınav stresinden antidepresan kullanıyor. Bizi çocuklarımızın geleceğiyle sağlığı arasında tercih yapmak zorunda bırakıyorlar."

"Bu zamana kadar ertelenmesini istedik fakat ertelenmedi. Şimdi yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik ve bir an önce olsun bitsin kurtulalım istiyoruz."

"Bilim Kurulu deneme sınavı yapılmasına bile izin vermezken, gerçek sınavı yapmaya kalkıyorlar, gerçekten aklım almıyor."

"Sınavı velilerin tüm ısrarına rağmen ertelemediler, bari normalleşmeyi sınavlardan sonra yapsalardı."

"Pazar günü yapılan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sınavından görüntüler yansıdı. Kalabalık, sosyal mesafe yok, yani denildiği gibi tedbirlerin hiçbiri uygulanmadı."

"Sağlık Bakanlığı'na, Milli Eğitim Bakanlığı'na sınavın ertelenmesi için yazıyorum, çağrıda bulunuyorum ama sonuç yok. Duymak istemiyorlar. Ama ben son güne kadar sınavın ertelenmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceğim."

Bu sözler, dört gün sonra yapılacak olan Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) girecek öğrencilerin velilerinden sadece birkaçına ait.

Öğrenciler, veliler, eğitim uzmanları, sendikalar; bugüne kadar sınavın ertelenmesi için çok kez sosyal medyadan çağrıda bulunup kampanya yürüttüler. Toplanan imzalar, yapılan çağrılar karşılıksız kaldı ve sınav ertelenmedi.

Sonuç olarak deneme sınavının dahi yapılmasına izin verilmediği bir süreçte 1 milyon 870 bin 705 öğrenci bu cumartesi günü sınava girecek.

Vaka sayıları gün gün artarken veliler ne istiyor, öğrencilerin psikolojisi ne durumda? Sınav, ertelenmeli mi yoksa her şeye rağmen yapılmalı mı?

bianet’e konuşan velilerin bir kısmı sınavın yapılmasını isterken, bir kısmı da son güne kadar ertelenmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceklerini söylüyor:

"Sınav günü sokağa çıkma yasağı ilan edilsin"

Dilara Elmas/Urfa: Salgın başladığından bu yana evdeyiz. Kızım sürekli ders çalıştı. Bu zamana kadar ertelenmesini istedik fakat edilmedi. Şimdi yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik ve bir an önce olsun bitsin kurtulalım istiyoruz.

Kızım da artık ertelensin istemiyor. Olsun bitsin istiyor. Çok emek verdi, aylardır sadece ders çalışıyor. Sınav iptal olmasın ama sınav günü sokağa çıkma yasağı ilan edilsin sadece sınava girecek öğrenciler ve veliler dışarı çıkabilsin ve sınavdan sonra öğrencilere de velilere de karantina uygulanıp takipleri yapılsın. Bundan sonra yapılacak en akıllıca şey bu olur diye düşünüyorum.

Ben Azerbaycan vatandaşıyım orada böyle bir sınav sistemi yok. İlkokula başladığım okulda liseye kadar okudum. Kendi mahallemdeki okulda okudum. Ama burada çocuklar sürekli bir sınava ve rekabet içine sokuluyor. Bu zaten başlı başına çocukların psikolojinin bozan ve yoran bir şey. Bu sistemin tamamen değişmesini isterim ama olmayacak bir şey olduğunu biliyorum.

"Kızım aylardır ders çalışmaktan yoruldu"

Devrim Özder/İzmir: Bilim Kurulu deneme sınavı yapılmasına bile izin vermezken, gerçek sınavı yapmaya kalkıyorlar, gerçekten aklım almıyor. Kızım çok ders çalıştı, sınavın yapılıp bitmesini istiyor. Çocuk kurtulmak istiyor artık. “Yoruldum baba, televizyon izlemek istiyorum. Gezmek istiyorum” diyor. Ama biz veli olarak vakaların böyle arttığı bir ortam da sınav yapılmasını doğru bulmuyoruz, ertelenmesini istiyoruz.

Pazar günü yapılan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sınavından görüntüler yansıdı. Kalabalık, sosyal mesafe yok, yani denildiği gibi tedbirlerin hiçbir uygulaması olmadı. LGS çok daha kalabalık olacak. Çocuklarımızın geleceği kadar sağlıklarını da önemsiyoruz. Kaygılıyız.

"Çocuğum moral olarak çöktü"

Başak Çubukçu/İstanbul: Moral ve motivasyon açısından bu saatten sonra iptal edilmesin istiyorum. Çünkü artık çocuğumu evde tutmak da zorlanıyorum. Sınavı velilerin tüm ısrarına rağmen ertelemediler, bari normalleşmeyi sınavlardan sonra yapsalardı.

Eşimin de benim de kronik hastalığımız var. Eğer çocuğum temas ettiği yüzeyler bir şekilde virüs taşırsa ve biz hastalanırsak çocuğun psikolojisi ne olacak? Çocuğum kendine gelemez, “keşke girmeseydim sınava diyecek?” Çocuk moral açısından çöktü, bunun kaygısını taşıyor ister istemez.

Normalleşme adımları erken atıldı. Vakalar arttıkça kaygılarım artıyor. Yarın “sınav ertelendi deseler” ben çocuğumu iki ay daha ayakta tutamam. Sınavdan sonraki 14 gün de kaygı içinde nasıl geçecek bilmiyoruz.

"Seneye olur demek gibi bir şansımız yok"

Tülin Papila/İstanbul: Tek çocuğum var ve 14 yaşındaki çocuğum şu an sınav stresinden antidepresan kullanıyor. Şu an sakin görünüyor ama sınav günü ne olur bilmiyorum. Aylardır çocuğum da ben de uyku uyumuyoruz. Şu yaşıma kadar sosyal medya kullanmıyordum ama salgından sonra sırf sınavın ertelenmesi için sesimizi duyurabilmek için sosyal medya kullanmaya başladım.

Sağlık Bakanlığı’na, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazıyorum, çağrıda bulunuyorum ama sonuç yok. Duymak istemiyorlar. Ama ben son güne kadar sınavın ertelenmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceğim.

Aylardır, virologları, Bilim Kurulu üyelerini, halk sağlığı uzmanlarını takip ediyorum. Tüm okuduklarım ve izlediklerimden anladığım sınavın ertelenmesi sonucu çıkıyor. Bu üniversite sınavı da değil, bu yıl olmadığı bir daha ki seneye demek gibi bir şansımız da yok. Tek şansımız var. Ama bizi çocuklarımızın geleceği ile sağlığı arasında tercih yapmak zorunda bırakıyorlar.

"CİMER'e yazdım, sonuç alamadım"

Hakan Eken/Ankara: Benim LGS’ye ve YKS’ye girecek iki çocuğum var. Bu süreçte en büyük sorunu uzaktan eğitimde yaşadık. Uzaktan eğitim zaten çok yetersizdi. Uzaktan kurslarla, Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) eksiğini gidermeye çalıştık. Ama her ne kadar destek alsak da ev ortamında konstrasyon sorunu yaşanıyor. Çocuklar eğitimin devam ettiğine ikna olamıyorlar.

Sınavın ertelenmesi için CİMER’e de yazdım. “Bir dahaki sefere değerlendirilecektir” cevabı geldi. Vakalar artarken önlem alınsa da bu çok ciddi bir risk, çocuklarımızın hastalanmayacağını kimse garanti edemez. Kaygılıyız ama ertelense de bu gidişle ne zaman yapılabilir onu da kestiremiyorum, çünkü vakalar her geçen gün artıyor.

"Artık ertelense de bir şey değişmeyecek"

Mehmet Kaya/Antalya: Çocuğum bu süreçte okuldan uzak olduğu için çok bağımsız kaldı. Aylarca zaten sokağa çıkamadı. Oldukça stresli bir süreç geçirdi. Oğlumu rahatlamaya çalışıyorum, önemli olanın sağlığı olduğunu kazanamazsa dahi moralini bozmaması gerektiğini normal bir süreçte olmadığımızı söylüyorum ama yine de kaygılanıyor.

Geleceği üzerine yapacağı planlar kendi elinde olmayan sebeplerden belki de gerçekleşmeyecek ve çocuk bunu sorun yapıyor. Artık şu saatten sonra ertelense de çok bir şey değişmeyecek çünkü durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *