ANASAYFA arrow right Yaşam

“Aykut Tuzcu, eşsiz bir insandı”

“Aykut Tuzcu, eşsiz bir insandı”
YAYINLAMA: 04 Ekim 2020 / 20.31
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2020 / 20.52
Gazetemizin sahibi Aykut Tuzcu’nun mezarının yapılmasının ardından düzenlenen törende konuşan İtalyan Profesör Nicolo Marchetti, “Aykut Tuzcu gibi Türkler varsa, Türkiye için her zaman umut var” dedi

Gazetemizin sahibi Aykut Tuzcu’nun mezar projesini çizerek hayata geçirilmesini sağlayan sevgili dostu Prof. Dr. Nicolo Marchetti, mezarı başında düzenlenen törene, Aykut Tuzcu’yu çok yakından tanıyan kazı ekibi ile birlikte katıldı. Marchetti, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada bizim dostumuz Aykut Tuzcu anısına özel bir tören yapıyoruz. Bu Hitit mezarı biraz eşsiz, sizin geleneksel mezarlara benzemiyor, çünkü Aykut Bey eşsiz bir insandı. Onun için biz dostlar, “luwice”yazı ile bir Hitit mezarı çizdik” diye konuştu.

“Biz Antepliler, bazen hakikatleri çok sevmiyoruz”

Marchetti, fahri hemşerilik beratı olduğu için, kendini de bir Antepli sayarak yaptığı konuşmada, “Aykut Bey için benim hayranlığım sınırsız. Niye? Çünkü, Aykut Bey, bana gösterdi, ne zaman Atatürk dedi, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ Aykut Bey’i düşündü. Eğer böyle Türkler varsa, Türkiye için her zaman umut var, her zaman. Gaziantep, Aykut Bey’i çok sevmedi bazen. Çünkü Aykut Bey, Antep’e her zaman hakikatleri söyledi. Ben Antepliyim, büyükşehir bana büyük şeref yaptı, hemşerilik verdi ya. Biz Antepliler bazen, hakikatleri çok sevmiyoruz.

Aykut Bey, bize kültürün ne olduğunu, ne anlama geldiğini gösterdi. Bu kentin her yerinde kültür var. Kültür, Aykut Bey için her şeydi. Karkamış kazısı için ne kadar zorluklarımız var. Ankara, Gaziantep, her yerinde zorluk var. Aykut Bey, aslan gibi şeyler yaptı Karkamış için. Çünkü, bizim için, Gaziantep için en büyük hazine orada, Karkamış’ta. Onun için bu projede biz önemli değil, önemli olan Aykut Bey’de sonuç almaktı. Karkamış Arkeopark 19 Temmuz’da açıldı, sonra Aykut Bey bizi bıraktı, vefat etti. Ama, kültürel temelde Gaziantep’in kalkınması için, gelecek için en büyük rüyayı bıraktı. Elbette ekonomi önemli ama gelecek için temel kültür” diye konuştu.

Aykut Bey’den sonra, onun anısına bizim devam etmemiz lazım

“Aykut Bey’de vizyon var, dünya ile bağlantılar var” diyen Marchetti,  “Bu şehirde başka böyle kim var, belki var, ama ben tanımıyorum. Onun için biz ne yapacağız? Aykut Bey’den sonra, onun anısına bizim devam etmemiz lazım. Hayat böyle. Ben bu projeyi hiç bırakmayacağım. Benim şehir bu, benim proje bu ve benim dostlar sizlersiniz. En iyi dost orada yatıyor, ama sizler benim için Aykut gibi dostumsunuz ve hepinizi çok seviyorum. Burada onun anısına Karkamış’ın devam edecek” diye sevgili dostunun mezarı başında Karkamış projesinin devam edeceği sözünü verdi.

Aykut Tuzcu’nun mezarı başında düzenlenen törene, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Burhan Çağdaş, AK Parti Karkamış Eski İlçe Başkanı Bekir Aksoy, Türkyurdu Mahallesi Köyü Muhtarı Hüseyin Aksoy, Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Özakça ile çalışma arkadaşları katıldı.

Arkadaşlığına, vefasına, geniş görüşlülüğüne ve bakışına doyamadık

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Aykut Bey, gerçekten vefalı bir dostumuzdu, iyi bir arkadaştı. Kendisiyle 12 yıldan beri tanışıyoruz. Gece-gündüz haberleşiriz, şehrimiz ve belediyemizin çalışmaları ile ilgili birçok konuyu kendisi ile istişare ederdik. Vefatından önceki akşam bana ‘Bir iki konu var seninle mutlaka yüz yüze konuşmam lazım’ şeklinde mesaj atmıştı, ‘Tamam abi, yarın uğrar konuşuruz’ dedim. Şehrimiz için faydalı bir insandı. Gerek çıkardığı gazete ile gerekse eğitim, kültür, sanat ve her alanda kentin gelişmesi için gayret içerisindeydi. Karkamış kazıları ile ilgili birlikte istişare ettik, buradaki eserlerin ortaya çıkması içinde çok büyük çaba sarf etti. Aniden vefatı şehrimiz için bir kayıp oldu. Arkadaşlığına, vefasına, geniş görüşlülüğüne ve bakışına doyamadık, Allah rahmet eylesin, Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Dostluğu mükemmel ve müstesna bir insandı

AK Parti Karkamış Eski İlçe Başkanı Bekir Aksoy, “Aykut Tuzcu, iyi bir dosttu. Kendisini tanımaktan şeref duyduk. Gaziantep için çok ciddi katkıları oldu. Dostluğu mükemmel ve müstesna bir insandı” dedi.

Aykut Bey, bizim için gerçek bir dosttu

Türkyurdu Mahallesi Köyü Muhtarı Hüseyin Aksoy, “Nicolo Marchetti hocama çok teşekkür ediyorum. Dostluğunu bir kez daha gösterdi. Aykut Bey, bizim için gerçek bir dosttu. Bugün Aykut Bey’e yaraşır bu mezarın yapılmasını sağlayan Nicolo Bey’e çok teşekkür ediyorum, gerçek dost Nicolo Bey gibi olmalı” şeklinde konuştu.

Kentin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için büyük çalışmalar yaptı

Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Özakça, “Gaziantepli olarak, Aykut Bey’in çalışmalarını her zaman izliyorduk, takip ediyorduk. Karkamış kazılarıyla beraber birlikte çalışma fırsatı bulduk. Bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Kentin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için büyük çalışmalar yaptı, büyük emekler sarf etti” dedi. Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgün Balcıoğlu da, 35 yıllık çalışma ve yol arkadaşını anlattı. Hüseyin Karataş

1
Nicolo Marchetti, Aykut Tuzcu’nun mezarının kendisi gibi özel olması için
Hitit mezar projesi hazırlayarak hayata geçirdi.

 

3 (1)
Aykut Tuzcu’nun ebedi istirahatgahının üzerine “Luwi” dilinde, “Bu mezar,
Gaziantep’in bilge insanı, yazarı Aykut Tuzcu’ya aittir. Bu lahiti onun anısına
dostları ve sevenleri yerleştirmiştir” diye yazıldı. Yazıyı, Karkamış kazı başkan
yardımcısı İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker hazırladı.

 

4
Aykut Tuzcu için Nicolo Marchetti tarafından düzenlenen törene dostları ve çalışma arkadaşları katıldı.

 

5
Törende Aykut Tuzcu’nun mezarı çiçeklerle süslendi. Mezarının etrafına çok

sevdiği yeşil zeytin, fıstık ve nar taneleri serpiştirildi.

 

6
Karkamış kazı ekibi, tam kadro Aykut Tuzcu’nun yanındaydı.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *