ANASAYFA arrow right Yaşam

“Aykut Tuzcu bize gönüllü danışman ve elçi oldu”

“Aykut Tuzcu bize gönüllü danışman ve elçi oldu”
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2020 / 20.53
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2020 / 22.22
Prof. Nicolo Marchetti, “Tilmen” kitabını, sevgili dostu Aykut Tuzcu’ya ithaf etti, Adil Konukoğlu’nun kazılara verdiği desteği dile getirdi

Son yıllarda Karkamış kazılarını yürüten Bologna Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti, 2003-2008 yılları arasında kazılarını yürüterek arkeopark haline getirdiği Tilmen Höyük kazılarını uluslararası kitap serisi içerisinde yayınlanan Tilmen kitabını, çok sevgili dostu ve arkadaşı Aykut Tuzcu’ya ithaf etti. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Konukoğlu’nun kazılara verdiği anlattı.

Bu çalışma bilimsel dünyada O’nun fevkalalde kişiliğine ilk ve kalıcı saygınlıkta bir dayanak oluşturacaktır

Marchetti, kitapla ilgili paylamında şunları söyledi:

 “Sevgili Arkadaşlar,

Size 2003-2008 yılları arasında kazısını gerçekleştirdiğimiz arkeopark Tilmen Höyük kitabının baskısını gerçekleştirdiğimizi duyurmak isterim. Kitap, prestijli uluslararası kitaplar serisi içerisinde yayınlandı, editörlüğü çok zordu, ancak harcadığım emeğe değdi, umarım kitapla siz de benim gibi gurur duyarsınız.

Kitap, Tilmen projesine gönül veren üç değerli arkadaşımıza ithaf edilmiştir. Bunların içerisinde en önemlilerinden biri Aykut Bey'dir. (Kendisinden ön yazıda iki defa bahsedildi). Eminim bu çalışma bilimsel dünyada O’nun fevkalalde kişiliğine ilk ve kalıcı saygınlıkta bir dayanak oluşturacaktır.”

Adil Konukoğlu ve Sanko Holding’in katkıları ile

ADiL-SANi-KONUKOGLU

Prof. Nicolo Marchetti’nin kitabın girişinde yer alan sunu yazılarında, Tilmen kazılarına destek veren kurum ve yetkiller de unutulmadı.

Marchetti, “Gaziantep'teki yerel otoriteler defalarca bize yardım ettiler ve desteklediler. 2004-2005 yılları arasında Gaziantep'te Vali olan Lütfullah Bilgin, 2006-2007 yıllarında Vali olan Süleyman Kamçı, aynı dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olan Asım Güzelbey, İslahiye Kaymakamı Bekir Yılmaz, hepsi Tilmen Höyük kazı projesinde bize güç verdiler. O dönemde İtalya'nın Türkiye'deki Büyükelçisi Carlo Marsili, İzmir'deki İtalyan Konsolos Simon Carta, Ankara'daki İtalyan Kültür Enstitüsü Müdürü Angela Tangianu, bize her türlü desteği verdiler. Tilmen Höyük kazısının sonuna doğru, Gaziantep Sabah Gazetesinden merhum Aykut Tuzcu bize gönüllü danışman ve elçi oldu. Adil Konukoğlu ve Sanko Holding 2007 yılından sonra kurulacak parkın yapılabilmesi için çok destek verdiler” diye yazdı.

“Aykut Tuzcu’nun aziz hatırasına ithaf edilmiştir”

Prof Marchetti’nin, Tilmen kitabının giriş bölümünde, “İtalya Bra’dan Abet Laminati firması (2007 yılında 50. Yılını kutladı) arkeoloji parkındaki bilgi panellerini bize cömertçe tedarik etti. 2007 yılında 70 yaşına giren Mapei Grubu bize her sene artan miktarda bulduğumuz küçük buluntuları korumak için kullanabileceğimiz ürünleri ücretsiz sağladı. Firmanın kültüre yönelik faaliyetler, özellikle de rahmetli başkanı Giorgioi Squinzi ve rahmetli pazarlama direktörü Adriana Spazzoli, burada yazabileceğimizden daha çok övgüye layıktır. Bu kitap, onların ve sevgili arkadaşımız Aykut Tuzcu’nun aziz hatırasına ithaf edilmiştir” denildi.

Gazetemizin sahibi Aykut Tuzcu, yaşamı boyunca kültürel değerlerin ortaya çıkarılıp korunmasına özen gösterdi. İtalyan Profesör Nicolo Marchetti’ye desteği Tilmen kazıları sırasında başladı. Kültürel bağları, onların birbirini çok seven çok iyi iki dost olmasını sağladı. Marchetti, her yıl düzenli olarak kazı yaptığı arkeolojik alanlarda Aykut Tuzcu’yu ağırlar, onu özel olarak bilgilendirirdi.

 

 tilmen1 
Marchetti’den önce Tilmen kazılarını yürüten İstanbul Üniversitesi’nden
Prof. Dr. Refik Duru, Tilmen ören yerinde Aykut Tuzcu ile.

 

 Tilmen2 
Tilmen arkeoparkının açılış töreninde Nicolo Marchetti ve Aykut Tuzcu.

 

tilmen3
Son yıllarda, Karkamış kazılarına maddi-manevi desteğini
esirgemeyen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Adil Konukoğlu, Tilmen Höyük kazılarına da önemli destek sağladı.

 

Ayfer Tuzcu Ünsal

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *