ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AYB’den kredi desteği

AYB’den kredi desteği
YAYINLAMA: 05 Şubat 2021 / 17.22
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2021 / 17.22
Avrupa Yatırım Bankası'nın, Türkiye’de kullandırılmak üzere 600 milyon Euro’luk finansman desteği vereceği, ilk etapta 270 milyon Euro’luk kaynak için anlaşma sağlandığı açıklandı. Vakıfbank Genel Müdür Vekili İrfan Erciyes, bu kredinin düşük faizli toplam 7 yıl vadeli olduğuna dikkat çekti.

Globalleşen dünyada ülkemizin ve yatırımcılarımızın en büyük ihtiyacı olan finansal desteği sağlamak amacıyla, yatırımcılara uzun vadede uygun maliyetlerde kaynak arayışına girdiklerini söyleyen Vakıfbank Genel Müdür Vekili Erciyes, dünya standartlarında taviz vermeksizin pek çok yurtdışı işe, herhangi bir problem yaşamaksızın, Çerçeve Kredi Anlaşmaları imzaladıklarını ifade etti. Bu çerçevede Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’de kullandırmayı planladığı 600 milyon Euro’luk krediyi kriterlere uygun olein Vakıfbank, TSYB ve TSKB aracılığı ile kullandırmak istediğini açıklayan Erciyas şunları söyledi:

"Bir finansman kuruluşu olan Avrupa Yatırım Bankası’nın görevi öncelikle Avrupa Topluluğu üye ülkeleri çerçevesinde, sosyal ve ekonomik uygunluğu, dengeli kalkınmayı ve entegrasyonu sağlamaktır. Banka bu amaçlara yönelik olarak, özellikle proje yatırımlarım desteklemektedir” dedi. Erciyas, “Bu nedenle de, projelerin değerlendirilmesi AYB için vazgeçilmez bir unsur olup, projeler ekonomik, teknik, finansal ve çevresel kriterlere göre değerlendirilmektedir. Proje sonuçlanana kadar, AYB tarafından takip edilecektir. Banka topluluk dışında diğer ülkelere de Avrupa Kalkınma yardımı ve işbirliği politikaları çerçevesinde düzenlenen anlaşmalar doğrultusunda finansal destek sağlamaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde 600 milyon Euro’luk bir finans desteği uygun görülmüş ve ilk etapta 270 milyon Euro’luk kaynak için anlaşmalar düzenlenmiştir. Uç paketten oluşan 270 milyon Euro’luk kaynak kullandırılacaktır."

Erciyas, Türkiye’deki yatırımların finansmanı amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanan toplam 270 milyon Euro’luk kaynağın 75 Euro’luk kısmının depremden zarar gören Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce’de ekonomiye katkıda bulunabilecek istihdam yaratacak imalata dönük yatırımların finansmanında kullandırılacağını söyledi.

Kredinin 125 milyon Euro’luk kısmını Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin imalata dönük yatırım projelerinin finansmanın da 70 milyon Euro’luk kısmının ise özel sektör ve yarı özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin endüstriyel kirliliğin önlenmesi ve azaltılması kapsamındaki yatırım projelerinin finansmanın da kullandırılacağını ifade eden İrfan Erciyas, her üç dilimin kullanımının gerj dönüşü ve faiz ödemelerinin Euro cinsinden olacağını açıkladı. Deprem bölgesinde kullandırılacak kredilerin 3 yıl ödemesiz, 4 yıl ödemeli olmak üzere toplam 7 yıl olduğunu kaydeden Erciyas, bir firmaya maksimum 5 milyon Euro’ya kadar kredi kullandırılabileceğini açıkladı. Kredi ana para ödemeleri ilk üç yıl ödemesiz dönem sonunda başlamak üzere 6’şar ayda bir 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde 9 eşit taksitte yapılacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *