ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ayakkabı sektörü için acilen can suyu kredisi bekliyoruz

Ayakkabı sektörü için acilen can suyu kredisi bekliyoruz
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2020 / 22.06
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ayakkabı üreticisine ve perakendecilere sıfır faizli mal ve ürün alım kredisi verilmesi gerektiğini belirtirken, “Devletten acilen bir can suyu kredisi bekliyoruz” dedi

Ayakkabı sektör temsilcilerinin işinin başında olduğunu söyleyen İnce, “3 ay boyunca yeni sezona yönelik hazırlık yaptık, mevcut çalışan sayımızı korumaya çalıştık. Ancak sektör döviz krizi, konkordato ve Koronavirüs salgını ile karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla sermayeden kaynaklı bir sıkıntı yaşanıyor. İstihdamın korunması, katma değerin ve ihracatın artması, enflasyonun yükselmemesi, ithalatın artmaması ve devletin vergi gelirlerinin korunması için ayakkabı üreticilerine sıfır faizli mal alım kredisi, perakendecilere de sıfır faizli ürün alım kredisi verilmesini talep ediyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Irak, Ortadoğu ve yurt dışında olumsuz bir şekilde pazar kaybına uğradık

Ayakkabı sektörünün üretmek ve çalışmak zorunda olduğunu kaydeden İnce, “Irak, Ortadoğu ve yurt dışında olumsuz bir şekilde pazar kaybına uğradık. İşlerin durmasına karşın yılın ilk çeyreğinde uzak doğudan gelen ayakkabılarda yüzde 6,5’lik bir artış yaşandı. Verilen faizli kredileri maliyetlerin üzerine ekleme şansımız yok. Çünkü bu zam yapıldığından enflasyonun yükselmesi kaçınılmaz ve bu maliyetleri kaldıracak durumumuzda yok. O nedenle devletten acilen bir can suyu kredisi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm esnaflarımız var güçleri ile ayakta durmaya çalışıyor

Başkan İnce, terlik sektörünün hızlı şekilde üretim yaptığını ve iç piyasada yoğun bir talebin yaşandığının altını çizdi. “Ürettiğimiz ayakkabıların yüzde 50’si Irak’a gidiyor, ama bir talep sıkıntısı var. Çünkü Irak’ta Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı var ve petrol fiyatlarının düşmesi insanların alım gücünü düşürdü. Dolayısıyla bu da sektörümüze olumsuz yansıyor. Tüm esnaflarımız var güçleri ile ayakta durmaya çalışıyor. Yeter ki önümüzü göreyim” dedi.

Türkiye’nin ilk dijital fuarını gerçekleştirdik

Türkiye’nin ilk dijital fuarının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasına şöyle devam etti: “Fuara yaklaşık 31 firma katılım gösterirken, yurt dışından 250 profesyonel alıcı geldi, 1000’den fazla karşılıklı iş görüşmesi oldu. İnşallah Eylül ayında daha geniş katılımlı büyük bir organizasyon düzenleyeceğiz. Bundan sonra sektörde her şey eskisi gibi olmayacak, babadan kalma yöntemlerle alışveriş yapma dönemi bitti. Dijitalleşmek ve kendimizi yenilemek zorundayız. Perakendecilerde işlerin hareketli olması için Büyükşehir Belediyemizin anlaştığı Trendyol firması ile oda olarak katkıda bulunarak, üyelerimizin bu platform içerisinde olmalarını sağladık.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *