ANASAYFA arrow right Yaşam

Ayakçı emlakçılar, sektörü bitirme noktasına getirdi

Ayakçı emlakçılar, sektörü bitirme noktasına getirdi
YAYINLAMA: 08 Aralık 2020 / 20.57
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2020 / 20.57
Yıldız Gayrimenkul’un sahibi Mustafa Yıldız, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı

Faiz oranlarının yükselmesi ile birlikte emlak sektörünün durağanlaştığını anlatan Yıldız, ayakçı emlakçıların sektörü bitirme noktasına getirdiğinin altını çizdi. “Sektörün yüzde 50’si kayıt dışı çalışıyor” tespitini yaptı.

Sektöre büyük darbe vuruyorlar

Yıldız, “Biz üzerimize düşen tüm sorumluluğumuzu yerine getirirken, ayakçı emlakçı dediğimiz kayıt dışı çalışanlar hiçbir sorumluluğu yerine getirmiyor. Bu tür insanların vergi kayıtları yok, maliye kayıtları yok, kısacası hiçbir kayıtları yoktur. Dolayısıyla bunlar sektöre büyük darbe vuruyorlar. O nedenle kayıt dışı çalışan emlakçıların önüne geçebilmek için denetimlerin sıklaştırılması lazım” ifadelerini kullandı.

Maliyetlerin yükselmesi daire fiyatlarına yansıdı

Konut satışlarının durgun olduğunu dile getiren Yıldız, dövizin dalgalanmasının sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizdi. “Basra bölgesinde 2+1 daire fiyatları 350-400 bin lira iken 3+1 daireler ise 570-590 bin lira arasında değişiyor. Kent genelinde ki daire fiyatları da bu şekildedir. Yani fiyatlar yüksek. Yüksel olmasının nedeni de dövizin dalgalanmasıyla beraber maliyetler de yükseldi. Maliyetlerin yükselmesi daire fiyatlarına yansıdı” şeklinde konuştu.

Kapıcı, bakkal, vatandaş yani herkes emlakçılık yapıyor

Aradaki emlakçılardan dert yanan Yıldız, “Vatandaş, yüzde 2 komisyon ödememek için aradaki emlakçılarla alışveriş yapıyor. 1 Eylül itibariyle ruhsatı olmayan işletmeler konut satışı yapamayacak veya kiraya veremeyecek şeklinde yasa çıktı, ancak uygulanmıyor. Kapıcı, bakkal, vatandaş yani herkes emlakçılık yapıyor. Dolayısıyla bunun önüne geçilmeli ve izin verilmemeli” dedi.

Yıldız, vatandaşların mağdur olmaması için maliye kaydı olan emlakçılar odasına kayıtlı emlakçılar ile çalışılmasını isterken, “Emlakçılık resmi bir kurumdur. Özellikle kaparo diye tabir edilen ön satış için para alındığında, satış gerçekleşmeyince daire satan kişi parayı vermiyor, ortadan kayboluyor, yine vatandaş mağdur oluyor. Ama gerçek emlakçılar ile çalışsalar bu tür bir olay karşısında hiçbir mağduriyet yaşamayacaklar” diye açıklamada bulundu.

Bizim için güven ve dürüstlük çok önemli

Yıldız Gayrimenkul’un sahibi Mustafa Yıldız, konuşmasını şu şekilde bitirdi. “3 yıl önce kurulduk. Bizim için güven ve dürüstlük çok önemli. Müşterilerimiz hizmet etmek için gece-gündüz demeden çalışıyoruz. İşimizi doğru, dürüst, ilkeli ve güven esaslı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *