ANASAYFA arrow right Dünya

Avusturya'da seçimin kazananı Kurz oldu

Avusturya'da seçimin kazananı Kurz oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Avusturya'da Ibizagate skandalının gölgesindeki seçimlerde 33 yaşındaki Sebastian Kurz'un lideri olduğu muhafazakar Halk
Avusturya'da Ibizagate skandalının gölgesindeki seçimlerde 33 yaşındaki Sebastian Kurz'un lideri olduğu muhafazakar Halk Partisi oyların yüzde 38'ini aldı. Dokuz eyaletten bir tek Viyana'da birinci çıkan Sosyal Demokratlar oldu.
Avusturya, Mayıs ayında Sebastian Kurz başkanlığındaki koalisyon hükümetinin Ibizagate olarak anılan gizli çekim skandalı sebebiyle koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından dün erken seçim için sandık başındaydı.
Sebastian Kurz'un liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) , oyların yüzde 38'ini aldı. Eski koalisyon ortağı, skandal nedeniyle %17.3 oranında oy kaybeden Kurz'un önünde çeşitli koalisyon seçenekleri mevcut.
Avusturya Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) eski lideri Heinz-Christian Strache'nin kendini bir Rus oligarkın yeğeni olarak tanıtan kadına kamu ihalesi sözü verdiği anlar videoya yansıyordu.
Video İspanya'nın Ibiza adasında çekildiği işin skandal 'Ibiza-gate' adıyla ülke tarihine geçmişti.
Seçim sonuçlarına
göre olasılıklar
Partisinin genel merkezinde seçim sonuçları sonrası zafer konuşması yapan Kurz, parti üyeleri ve seçmenlere teşekkür etti.
Kurz'un Halk Partisi (ÖVP) dokuz eyaletin sekizinde birinci geldi. Başkent Viyana'da ise Sosyal Demokratlar ilk sırada yer aldı.
Sosyal Demokratlar % 21,5 ile ikinci parti olurken, skandala karışan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) %17, Yeşiller %12,4, liberal Neos ise %7,4 oy aldı.
Kurz'un, parti lideri değişen eski koalisyon ortağı FPÖ ile de tekrar koalisyon yapabileceği düşünülüyordu, ancak partinin yeni lideri "Yeterli oy oranı almadıklarını ve muhalefete hazırlandıklarını" kaydetti.
Yeşiller ve Neos da diğer seçenekler arasında yer alıyor. Ancar oyların sayım işlemi sürerken bir açıklama yapan Yeşiller lideri Werner Kogler, partisinin koalisyon ortağı olması için iktidarın aşırı sağcı politikalarından "radikal bir şekilde kopması gerektiğini" söyledi. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *