ANASAYFA arrow right Dünya

Avustralya, koalaları nesli tükenmekte olan hayvan listesine aldı

Avustralya, koalaları nesli tükenmekte olan hayvan listesine aldı
YAYINLAMA: 11 Şubat 2022 / 19.56
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2022 / 19.56
Bundan yalnızca 10 yıl önce koalalar bazı bölge ve eyaletlerde "savunmasız" türler olarak listelenmişti. Hızlı bozulmaya karşın, bölge yönetimleri harekete geçmemekle suçlanıyordu. Avustralya, sayıları son yıllarda önemli ölçüde azalan koalaları, doğu kıyılarının büyük bölümünde nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine dahil etti.

Bir dönem nüfus gelişimi yaşansa da koalaların sayıları, ağaç kesimleriyle tarla açma, orman yangınları, kuraklık, hastalık ve diğer bazı nedenlerden dolayı son yıllarda düşüş gösterdi.

Federal hükümet, koalaların Queensland, New South Wales ve Avustralya Başkent Bölgesi'nde söz konusu listeye eklendiğini söyledi.

Yapılan çağrıda, bölgelerdeki koalaların hızla değişen yaşam alanları ve iklim değişikliğinden korunması istendi.

Kurtarma planı tasarlanıyor

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Çevre Bakanı Sussan Ley, yaptığı açıklamada, "Bu liste koalaların korunmasına öncelik veriyor" dedi.

Yetkililerin bir kurtarma planı tasarladıklarını belirten Ley, arazi geliştirme uygulamalarının artık türler üzerindeki etkileri açısından değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.

10 yıl önce “savunmasız” denildi

Bundan yalnızca 10 yıl önce koalalar bu bölge ve eyaletlerde "savunmasız" türler olarak listelenmişti. Hızlı bozulmaya karşın, bölge yönetimleri harekete geçmemekle suçlanıyordu.

Geçtiğimiz yıl da New South Wales'te yapılan bir araştırma, bölgede acil önlem alınmaması halinde, koalaların 2050 yılına kadar neslinin tükeneceği sonucuna ulaştı.

Dünya Yaban Hayatı Fonu'na göre 2019-20 senelerindeki orman yangınlarında 60 bin'den fazla koala hayatını kaybetti, yaşam alanlarını yitirdi veya alevlerden yaralandı.

Yangınlar son tehdit olmadı

Avustralya Koala Vakfı, yangınların ardından ülkedeki koala sayısının 100 binin altına düştüğünü tahmin ettiklerini söyledi. Vakıf bu sayının 50 binin altına düşmesi halinde koalaların neslinin tükenebileceğini de vurguladı.

Ancak orman yangınları koalalar için son tehdit olmadı. 2020’de Victoria eyaletinde, kereste için çok sayıda mavi okaliptüs ağacının buldozerlerle yıkılması sonucu onlarca koala hayatını kaybetti.

Bölgeye giden ekipler, çok sayıda hayvanın öldürüldüğüne tanık oldu. Muayene edilen 80 hayvandan 30'u da uyutuldu.

Sosyal medya kullanıcılarının açlıktan ölen ya da devrilen ağaçların altında koalaların fotoğraflarını paylaştığı olayın ardından Victoria Eyaleti Çevre Bakanlığı soruşturma başlattı.

İklim krizi etkisi

İklim krizi ise koalaları hastalığa daha duyarlı hale getirdi. Avustralya hükümetine göre klamidya, sıcak hava, kuraklık ve habitat kaybı gibi stresli çevresel koşullar altında popülasyonları arasında daha hızlı yayılıyor.

Klamidya hastalığı koalalarda kısırlığa veya ölüme yol açabilecek, körlüğe ve ağrılı kistlere neden olabilecek etkilere sahip.

Koalalar hakkında

Avustralya'ya özgü otobur ve ağaçta yaşayan bir keseli memeli hayvan türü. Koalalar, Avustralya'nın doğu ve güney kıyıları boyunca Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde bulunur. Vücut uzunlukları 60 ila 85 cm, ağırlıkları ise 4 ila 15 kg arasında değişiklik gösterir. Kürkü, gümüşi gri ile çikolata rengi arasındaki renklerdedir. Kuzey popülasyonlarındaki bireyler, genellikle güneyde yaşayanlardan daha küçük ve daha açık renklidir.

Besinlerinin büyük bölümünü okaliptüs ağaçlarının yapraklarından elde eden koalalar, genelde bu ağaçlardan oluşan ormanlık alanlarda yaşar. Bu yaprakların besin değeri ve kalori içeriği sınırlı olduğundan dolayı koalalar genellikle sedanter bir yaşam sürer ve günde 20 saate kadar uyur.

Asosyaldirler, anne koalalar yalnızca bakıma ihtiyaç duyduğu sürece yavruları ile ilgilenir. Erişkin erkekler, rakiplerinin gözünü korkutma veya çiftleşme amacıyla dişilerin dikkatini çekmek için yüksek sesli böğürtülerle iletişim kurar. Erkekler, göğüslerindeki koku bezlerinden salgıladıkları kokular ile bölgelerini belirler.

Keselilerden oldukları için koala yavruları gelişimini tamamlamamış olarak doğduktan sonra sürünerek annelerinin keselerine girer ve yaşamlarının ilk altı ila yedi ayını burada geçirir. Yavrular, bir yıl içinde sütten kesilir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *