ANASAYFA arrow right Yaşam

Avukatların etkin olmadığı sistemde adaletin varlığından söz edilemez

Avukatların etkin olmadığı sistemde adaletin varlığından söz edilemez
YAYINLAMA: 01 Ekim 2020 / 21.36
GÜNCELLEME: 01 Ekim 2020 / 22.12
Avukatların etkin olmadığı bir sistemde adaletin varlığından söz edilemez Gaziantep Barosu Başkan Adayı Av. Serpil Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Toplumun adalete ve demokrasiye güveni için savunmanın güçlü olması şarttır. Avukatların etkin olmadığı bir sistemde gerçek anlamda adaletin varlığından söz edilemez” dedi.

Takdiri siz kıymetli meslektaşlarımıza bırakıyorum

Yılmaz, Mesleğimizin sosyal ve ekonomik yapısı içinde bulunduğumuz dönem itibari ile ne yazık ki gücü elinde bulunduranlar tarafından yıpratılmış ve mesleğimizin saygınlığı zedelenmiştir. Bu olguların yeniden güçlenmesi ve hak ettiği değere kavuşabilmesi için biz avukatlara ve barolara önemli sorumluluklar düşmektedir. Meslek ilkeleri çerçevesinde ve temsili bilinci ile ortak, akılcı kararların alınabildiği, düşüncelerin serbestçe paylaşıldığı, çoğulcu ve şeffaf bir yönetime sahip, bütünleştirici ve katılımcı bir Baro için çıkmış olduğumuz bu onurlu yolda takdiri siz kıymetli meslektaşlarımıza bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Avukatlık Kanunu'na göre büro edinme, bağımsız çalışma ve sır saklama yükümlülükleri bulunan avukatların büro sorununu çözebilmek için adliye civarında Baro-Kamu-Özel Sektör arasında işbirliği yapılarak sadece avukatların kullanımına uygun avukatlık ofis projelerinin hazırlanmasının yanı sıra bağlı çalışan avukatların ücretlerinin mesleğin onur ve saygınlığına yaraşır miktarda olması yönünde de çalışmalar yapacağını belirten Yılmaz, “Avukatlık staj eğitimlerinin verimli geçmesi ve uygulamaya yönelik olması için Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kuruluna kıdemli 10 avukatın desteği alınarak ders programının hazırlanması ve eğitimcilerin tespitinin bu kurul tarafından yapılması. Ayrıca stajyer avukat sayısı göz önüne alınarak staj eğitimlerin gruplar halinde ve kısa dönemler şeklinde verilmesi, dava şartı kapsamında olan işçi ve tüketici uyuşmazlıklarındaki arabuluculukta, işçi ve tüketicinin avukat bulundurması, arabulucunun inisiyatifine bırakılmadan zorunlu hale getirilmelidir. Adli Yardım koşullarını taşıdığı takdirde Avukatlık Kanunu'na göre Baro tarafından zorunlu avukat görevlendirilmesi hususunda yapılacak yasal düzenlemeler için çalışmalar, adliyede avukat odalarının ve baro kalemlerinin sayısının artırılması amacıyla Baro salonunun bulunduğu koridorun Baroya tahsis edilmesi için çalışacağız” şeklinde konuştu.

Komisyonların çalışma koşulları ve toplantı mekanları iyileştirilerek sekretarya dahil her türlü desteğin verileceğinin altını çizen Başkan adayı Yılmaz, “Arabuluculuk Kurulu gibi yeni kurulların oluşturulması ile daha önceden kurulan kurulların aktif çalışabilmesi için gereken imkanların sağlanması, adli Yardım Yönergesinin revize edilmesi, tutuklu ve hükümlülerin başvuruları için Ceza İnfaz Kurumlarına gereken bilgi ve belgelerin verilmesi, vatandaşların Adli Yardım hizmetine kolaylıkla ulaşabilmeleri için adliye içinde Adli Yardım Danışma Bürosunun kurulması ve adliye içinde aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet vakalarında, mağdurların hukuki desteğe hızlı bir şekilde ulaşabilmelerine kolaylık sağlamak amacıyla Kadın Danışma Merkezinin kurulması için çalışmalar yapacağız” diye açıklamada bulundu.

Gaziantep Barosu Başkan Adayı Av. Serpil Yılmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Engelli avukat ve vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmak için adliyeye ve Baroya girişten, işlemleri tamamlanıncaya kadar personel desteği verilmesi ile engelli bankolarının kurulması, CMK zorunlu müdafilik ücret tarifesinin Avukatlık Asgari ücret Tarifesi ile eşitlenmesi, fakültelerde verilen hukuk eğitimlerine müdahil olunarak meslek kalitesinin gelişmesi için katkı sağlanması, avukat, hakim savcı ve adliye personeli arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi, uzun zamandır beklediğimiz ve temeli yeni atılan Baro Hizmet binasında tüm kurul ve komisyonların rahatça çalışma yapabilecekleri mekanların yanı sıra, avukatlar arasında ihtiyacımız olan kişisel ve mesleki iletişimin gelişmesi ve güçlenmesi amacı ile lokanta, kafe ve spor alanı kapsayan sosyal tesisin yapılması, staj kredi miktarları çok düşük olup reel ve ülke ekonomisine uygun şekilde artırılması, stajyer avukatların staj sonunda ödemek zorunda kaldıkları ruhsat harcı ve diğer ödemelerle ilgili iyileştirmelerin yapılması ve stajyer avukatların sadece sağlık sigortası değil iş hukuku anlamında genel sigorta hakların an yararlanabilmeleri için çalışmalar yapılacak.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *