ANASAYFA arrow right Güncel

Avukatlar, 81 ilde eyleme hazırlanıyor

Avukatlar, 81 ilde eyleme hazırlanıyor
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2020 / 21.50
bianet'e konuşan Aydın Baro Başkanı Bozkurt, "Dünyada çoklu baronun örneği yok, Türkiye bir ilke imza atmaya çalışıyor" dedi. İzmir Baro Başkanı Yücel ve Mersin Baro Başkanı Yeşilboğaz, bütün illerde eylemlere başlayacakları söylediler.

AKP ve MHP tarafından hazırlanan baroların bölünmesine neden olacak 28 maddelik “çoklu baro” teklifi bu sabaha karşı (6 Temmuz ) Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti.

Görüşmelerin devam ettiği dört gün boyunca Meclis önünde eylem yapan baro başkanları ise kentlerine döndü. Ancak başkanlar, perşembe günü Teklifin Genel Kurul’a gelmesiyle yeniden Ankara’da olacaklar.

Baro başkanları bulundukları illerde perşembe gününe kadar avukatların katılacağı eylemlikler düzenleyecekler.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt ve Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Teklif’in Genel Kurulda da kabul edilmesi halinde ne yapacaklarını bianet’e anlattılar.

Özkan Yücel: Türkiye'ye yurttaşlara ihanet projesi

Perşembe günü Genel Kurul’da, Teklif’in geri çekilmesi için çağrıda bulunacağız. Sağlıklı bütünlüklü bir Avukatlık Kanunu yapılması için görüşme yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirteceğiz.

Ancak baroların seçim sisteminin değiştirilmesi, baroların gündemi değil. Bizim böyle bir talebimiz yok. Ama anlaşılan siyasi iktidar buna ihtiyaç duyuyor. Meclis, önünde bulunduğumuz 4 gün boyunca komisyondaki vekillerle görüşmek istedik fakat kabul etmediler. Çünkü gerçekle yüzleşmek istemiyorlar.

Bu Teklif, Türkiye’ye yurttaşlara ihanet projesidir. Bu ülkeye hiçbir fayda getirmeyeceği gibi büyük zarar verecek. Biz tüm yolları deneyeceğiz. Yarın (7 Temmuz) 81 ilde tüm avukatlarımızla alanda olacağız, Genel Kurul’a kadar da eylemleri sürdüreceğiz.

Yeşilboğaz: 130 bin avukat mücadele edecek

 Baro başkanları, günlerce bu ülkenin başkentinde, Meclis’in önünde sokakta yattı. Bunun bir anlamı var. Bu ülkenin başına bela olacak bir yasa yapmaya çalışıyorlar. Yapacakları işin ne zararlar vereceğini düşünmeleri gerekiyor ama düşünmüyorlar. Yapmak istedikleri kötülüğe direneceğiz. Genel Kurul’da da aynı tavrımızı göstereceğiz. 

130 bin avukat, yapmak istedikleri kanuna asla müsaade etmeyecek. Baroları, böldürmeyeceğiz, insan hakları mücadelesinden, çevre mücadelesinden, kadın hakları mücadelesinden vazgeçemeyeceğiz.  Barolar, avukatlarıyla alanda olacak, her türlü hukuk mücadelesini de vereceğiz.

Bozkurt: Ülkenin tek sorunu Avukatlık Kanunu mu?

Ankara’da başından sonuna kadar antidemokratik uygulamalara sahne olan 4 gün geçirdik. Her türlü yolu denedik, kanal açmaya çalıştık, Adalet Komisyon’unda yer alalım, görüşlerimiz belirtelim istedik. Ancak kabul etmediler. Teklif, Adalet Komisyonu’na gelmeden önce başladı, hukuksuzluk. Defalarca kez ‘Teklifi geri çekin’ bildiriler yayınladık. Adalet Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanına çağrıda bulunduk ancak duymak istemediler.

Cuma günü miting yapmak istedik. Emniyet’e bildirildi, hiçbir sorun yokken Vali, pandemiyi gerekçe göstererek mitingimizi yasakladı. Bu ülkenin şu an yaşadığı çok daha büyük sorunlar var.

Bir pandemi sürecinden geçiyoruz, her gün insanlarımız ölüyor. Ekonomi çökmüş durumda ama bütün bunlara çözüm aramak yerine en önemli sorun baroların seçim sistemiymiş gibi, Avukatlık Kanunu’nu değiştirmeye kalktılar. Bu çılgınlıktan başka bir şey değil. Dünyada çoklu baronun örneği yok, Türkiye bir ilke imza atmaya çalışıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *