ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Avrupalı 400 gram, biz 40 gram macun tüketiyoruz

Avrupalı 400 gram, biz 40 gram macun tüketiyoruz
YAYINLAMA: 27 Ağustos 2021 / 13.28
GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2021 / 13.28
Gaziantep Diş Hekimleri Odası Disiplin Kurulu Üyesi Rıdvan Çağdaş, Doğu illerinde 50 bin kişiye bir diş hekimi düşerken Gaziantep’te 5 bin hastaya bir diş hekiminin düştüğüne, normalde 2 bin-2 bin 500 kişiye bir hekim düşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin Gaziantep için yaptığı araştırma sonucunun Doğu illerine oranla iç açıcı olduğuna dikkat çeken Rıdvan Çağdaş, Sabah’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, “Mardin’de, Hakkari’de Bingöl’de 50 bin hastaya bir diş hekimi düşüyor. Bu yüzden Gaziantep bu konuda çok şanslı” dedi.

Ağız sağlığı konusunda insanların pek duyarlı olmadığını ifade eden Çağdaş, “Türkiye’nin ekonomik şartlan, halkın diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmemiş olması insanları duyarsız kılıyor. Diğer bir olay da sağlık politikasında diş sağlığı konusuna yeterli ödeneğin ayrılmamasıdır. Örneğin; aylık diş macunu tüketimi Türkiye’de 40 gram, Avrupa Birliği üyelerinde 4Û0 gram. Aradaki uçuk farka bakın bire on” diye konuştu.

Çağdaş, diş sağlığı için yılda bir kez diş hekimine gidilmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Her gün en az iki dakikadan az olmamak suretiyle dişleri fırçalamak lazım. Bunlar çok basit şeyler. Bu işlerde koruyucu hekimlik önemlidir. Diş sorununa anında müdahale edip, oluşabilecek hastalıklardan vücudu koruruz. Çünkü ağız ve diş sağlığımızın bozulması organlarımızı ve bütün sistemi olumsuz etkiler. Diş sağlığına önem verilmezse, özellikle kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi başlıca önemli hastalıklara yakalanma riski fazladır” diye konuştu. Diş hekimi Rıdvan Çağdaş, diş hekimliğinin genel sağlık sigortası kapsamına alınarak, vatandaşın ücretsiz faydalanmasını sağlamanın şart olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *