ANASAYFA arrow right Yaşam

Avrupa'da mobil aygıtlar için tek tip şarj 2024'te gerçek olacak

YAYINLAMA: 05 Ekim 2022 / 13.53
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2022 / 13.53
Avrupa Parlamentosu'nun ezici çoğunlukla aldığı kararla, AB üyesi ülkelerde 2024'ten başlayarak tüm mobil cihazlar USB-C şarjla çalışır olacak. Diğer şarj aletleri hurdaya çıkacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) kararıyla 2024 sonuna kadar, AB'de satılan tüm küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazların USB-C şarj bağlantı girişleriyle donatılması gerekiyor. Buna mobil ve akıllı telefonlar, tabletler, kameralar, kulaklıklar ve el tipi video oyun konsolları dahil.

Yeni kurallar uyarınca, tüketiciler artık tüm ürünleri için tek bir şarj aleti kullanabileceklerinden yeni bir cihazla birlikte yeni bir şarj aleti satın almaları gerekmeyecek. 
Avrupa Parlamentosu'nda alınan karara öncülük eden milletvekili Alex Agius Saliba, Salı günü yaptığı açıklamada, "Ortak şarj aleti nihayet Avrupa'da bir gerçeklik haline gelecek" dedi. "Bu kurallar için on yıldan fazla bekledik, ama sonunda şimdiki şarj aleti bolluğunu artık arkada bırakıyoruz." 

Saliba, "Bu yasa, gelecekte yenilikçi şarj çözümlerinin geliştirilmesine izin veriyor. Hayal kırıklığına uğramış tüketicilere de, savunmasız kalmış çevremize de fayda sağlayacak," dedi. "İnsanların hayatını iyileştirmek için fikir veya çözümlerin tükenmediğini gösterdik," diye de ekledi. 
Brüksel, yeni mevzuatın kullanılmayan kablo sayısını düşürerek atıkları azaltmaya yardımcı olması dolayısıyla hem tüketiciler hem de çevre için iyi olduğuna işaret etti.
Tüketiciler, alış verişlerinde cihazları şarj kablosuyla veya kablosuz satın alma seçeneklerine de sahip olacaklar. 

Şirketlerin direnişi 

Elektronik cihaz üreticileri yıllardır AB'nin şarj teknolojilerini standartlaştırma çabalarına direniyordu. Bugünkü karar tüm sağlayıcıları, ancak en önemlisi Apple'ı etkileyecek.
Euronews'e konuşan Agius Saliba, "Temelde, akıllı telefonlar bahsinde, odadaki fil Apple'dır" dedi. "Ve evet" dedi, Apple, ürünlerini Avrupa tek pazarından satabilmek için, evet, 2024'ten başlayarak USB-C standardına uymak zorunda kalacak." 
Teknoloji devi daha önce ortak tek şarj cihazı önerisini inovasyona zararlı bir öneri olarak eleştiriyordu.
Apple'ın, Copenhagen tek bir konektörün yol açacağı tüketici zararının çevresel faydalardan daha ağır basacağını ortaya çıkartacağını umduğu araştırmayı yürüten Copenhagen Economics, anketlerini yanıtlayanların yalnızca yüzde 20'sinin bu kararın şarj kablosu sayısını azaltacağı görüşünde olduğunu açıklamıştı.

Karar, AB Konseyi'nce onaylanmasının ardından yürülüğe girecek, üye ülkelere kuralları etkili bir biçimde uygulamaları için 2024 sonuna kadar süre tanınacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *