ANASAYFA arrow right Yaşam

Avrupa’da 3 ülke genel seçimler için sandık başındaydı

YAYINLAMA: 03 Ekim 2022 / 16.43
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2022 / 16.43
Bosna-Hersek ve Letonya’daki genel seçimlerde seçmenlerin yarısından fazlası sandık başına giderken Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu seçimlere katılımın yüzde 35 dolaylarında kaldığını açıkladı.

Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Letonyalı seçmenler, dün (2 Ekim) ülkelerindeki genel seçimler için sandık başına gitti.

Bosna Hersek'te yapılan seçimlerde, devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine seçilen Denis Becirovic ve Hırvat üyeliğe yeniden seçilen Zeljko Komsic ile Sırp üyeliğe seçilen Zeljka Cvijanovic dünkü seçimlerin ardından zafer konuşmalarını yaptı.

Ülkedeki 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Becirovic, Bosna Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyelik süreçlerinde kararlı olmaya devam edeceğini söyledi.

Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic de seçim sonuçlarından memnuniyetini dile getirerek, "Seçim sonuçlarına göre Bosna Hersek'in siyaset sahnesinde bazı değişimler yaşanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) adayı Cvijanovic ise Banja Luka şehrinde zaferini ilan etti.

Merkez Seçim Komisyonu (CIK) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBIH) oyların yüzde 54'ü sayıldı. Becirovic oyların yüzde 55'ini, Komsic de oyların yüzde 51'ini aldı.

CIK, ülkedeki diğer entite olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) ise oyların yüzde 39'nun sayıldığını ifade ederken, Cvijanovic oyların yüzde 51'ini aldı.

2 entite ve 10 kantonda seçim

Merkez Seçim Komisyonu'nun (CIK) açıklamasına göre Bosna-Hersek'teki seçime katılım yüzde 50 oranındaydı.

Dün yapılan seçimlere 90'ı siyasi parti, 17'si bağımsız aday ve 38'i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı.

Başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda, parlamento üyeleri seçildi.

FBIH'teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, FBIH Parlamentosu ve kanton parlamentoları için de oy kullanırken, RS'deki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, RS Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ile RS Halk Meclisi için sandık başına gitti.

Devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, FBIH içinden, Sırp üye ise RS içinden seçilmiş oldu.

Bulgaristan: Eski başbakanın partisi ilk sırada

Bulgaristan'da dün yapılan erken genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi seçimi ilk sırada bitirdi.

Seçimlerin resmi sonuçlarının 3 gün sonra açıklanması beklenirken, gayriresmi sonuçlara göre, 240 üyeli 48. parlamentoya girmek üzere en az yedi siyasi parti ve koalisyon yüzde 4 barajını aşmayı başardı.

Buna göre, Bulgaristan'ı 2021 yılına dek yaklaşık 12 yıl yöneten eski Başbakanlardan Boyko Borisov'un lideri olduğu GERB partisi verilen oyların yüzde 25,5'ini alarak seçimi birinci sırada bitirdi.

Son erken genel seçim sonrası koalisyon hükümetinin lideri olarak ülkeyi yarım yıl yöneten Değişime Devam (PP) partisi oyların yüzde 19,9'unu alarak ikinci sırada yer alırken, yüzde 14,4 oy alan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi parlamentonun üçüncü büyük partisi oldu.

Seçime katılım oranı ise yüzde 35 dolayında kaldı.

Öte yandan, Bulgaristan vatandaşları son seçimlerle birlikte son 1,5 yılda genel seçim için 4 kez sandık başına gitmiş oldu.

Letonya'da başbakanın partisi kazandı

Letonya da dün genel seçimler için sandık başına giden ülkelerdendi. Oyların yüzde 97'sinden fazlasının sayıldığı genel seçimde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Başbakan Krisjanis Karins'in iktidardaki Yeni Birlik Partisi yüzde 18,9'la en çok oyu alan parti oldu.

Muhalefetteki Yeşiller ve Çiftçiler Partisi yüzde 12,8 ile ikinci, bölgesel birkaç partiden oluşan yeni merkezci seçim ittifakı Birleşik Liste yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı. Seçimde, yüzde 5 barajını sekiz parti geçerek 100 sandalyeli Saeima yasama meclisinde temsil hakkı kazandı.

Merkez Seçim Komitesi'nin açıklamasında göre, seçime katılım oranı yüzde 59'da kaldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *