ANASAYFA arrow right Güncel

Avrupa Parlamentosu: Demirtaş ve tüm siyasi tutuklular bırakılsın

Avrupa Parlamentosu: Demirtaş ve tüm siyasi tutuklular bırakılsın
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 14.26
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 14.26
AP’de yapılan oylamayla Türkiye’ye AİHM kararına uyarak Demirtaş’ı koşulsuz olarak derhal serbest bırakma çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda "Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu" konulu oturumun ardından siyasi grupların ortak karar tasarısı oylandı.

Yapılan oylama sonucunda Türkiye’de siyasi sebeplerle tutuklu olanların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kararın 590’a karşı 16 oyla alındığını belirtti.

Demir’in paylaşımı şöyle:

“Avrupa Parlamentosu, Selahattin Demirtaş'la ilgili bağlayıcı olan AİHM kararının bir an önce uygulanmasını, Demirtaş'ın ve siyasi sebeplerle tutuklu diğer kişilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Karar, 590’a karşı 16 oyla kabul edildi.”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları kapsamında koşulsuz olarak serbest bırakılması istenirken, aynı şekilde tüm HDP'li tutukluların serbest kalması ve tüm bu kişilerin tehditlerden uzak şekilde demokratik haklarını kullanmaya devam edebilmeleri talep edildi.

Kararda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek toplantılarında acil olarak AİHM'in Demirtaş kararının Türkiye tarafından reddinin görüşülmesi çağrısı yapılarak, Bakanlar Komitesi'nden, AİHM Büyük Oturum kararının Türkiye tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik gerekli tüm adımları atması istendi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Demirtaş'ın yanı sıra insan hakları savunucuları, avukatlar, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenler hakkındaki davaların AB yetkilileri, kurumları ve AB üyeleri tarafından Türkiye’deki muhataplarıyla temaslarında gündemde tutulması talep edilen tasarıda, bu kişilere destek verilmesi istendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *