ANASAYFA arrow right Güncel

Avrupa Konseyi, Türkiye’den AİHM kararlarıyla ilgili rapor istedi

Avrupa Konseyi, Türkiye’den AİHM kararlarıyla ilgili rapor istedi
YAYINLAMA: 16 Kasım 2020 / 18.56
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2020 / 18.58
AİHM’nin kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'den 15 davayla ilgili rapor istedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 15 dosyayla ilgili verdiği ihlal kararları sonrası yeniden soruşturma/yargılama yapılıp yapılmadığına ve dosyalara ilişkin zaman aşımı sürelerinin dolup dolmadığına ilişkin Türkiye’den rapor istedi.

AİHM’nin kararlarının uygulanmasını denetleyen komite Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı göndererek ihlal kararı verdiği dosyalarla ilgili bilgi talebinde bulundu.

Komitenin rapor istediği 15 dosya başvuranların yakınlarının ölümü ve tutukluların transferi de dahil olmak üzere devletin sorumluluğunu ilgilendiren koşullarda başvuranlara yönelik olarak gerçekleştirilen kötü muamele ve yaşam haklarının ihlali ile ilgili.

Rapor talebinde bulunulan dosyaların bir kısmı ayrıca kolluk personeli aleyhine yapılan soruşturmaların etkin olmaması, davaların zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması, cezaların hafifliği ve hakkında soruşturma yürütülenlerin görevden uzaklaştırılmaması gibi hususları da içeriyor.

Komite Adalet Bakanlığı’na ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi: “AİHM kararları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iç hukukumuza göre benimsenmiş olup bu kararların icra süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) tarafından takip edilmektedir. AKBK Bakanlığımızdan Batı grubu adı altında incelenen dosyalara ilişkin olarak AİHM ihlal kararı sonrası yeniden soruşturma-yargılama talebinde bulunup bulunmadığı ayrıca bahse konu dosyalara ilişkin zaman aşımı sürelerinin dolup dolmadığına ilişkin bilgi talebinde bulunmaktadır.”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bilgi istediği davalar AİHM’in ihlal kararına rağmen yeniden yargılama yapılmayan ya da zaman aşımına uğrayan davalar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *