ANASAYFA arrow right Yaşam

Atmsoferdeki karbondioksit miktarı insanlık tarihinin en yüksek düzeyine çıktı!

Atmsoferdeki karbondioksit miktarı insanlık tarihinin en yüksek düzeyine çıktı!
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2022 / 14.54
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2022 / 14.54
İKLİM KRİZİ

Atmosferdeki karbondioksit düzeyi, aylık ortalama milyonda 420 parça (ppm) üstüne çıkarak rekor kırdı. 2021'de en yüksek düzey Mayıs'ta 419,13 ppm olarak kayda geçmişti. 20 yıl önceyse rekor 375,93 ppm'di.

Dünya atmosferindeki karbondioksit düzeyi ilk kez aylık ortalama milyonda 420 parçanın (ppm) üzerine çıkarak rekor kırdı.
ABD'nin Hawaii eyaletinde Mauna Loa Gözlemevince kaydedilen sonuçları ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) paylaştı.

CO2 insanlık tarihinin en yüksek düzeyinde

2021'de en yüksek düzey, Mayıs'ta 419,13 ppm olarak kayda geçmişti. 20 yıl önceyse rekor 375,93 ppm'di.

NOAA, karbondioksidin, doğal artış görülen diğer jeolojik dönemlerden yaklaşık 100 kat hızlı arttığını belirtiyor.

Ünlü iklim bilimciler, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin 350 ppm'in altında tutulması çağrısı yapmıştı.

350 ppm hedefi neye dayanıyor?

"PPM", karbondioksit moleküllerinin atmosferdeki diğer tüm moleküllere oranını ölçmenin bir yolu olan "milyonda parça" anlamına geliyor.

Sayısız bilim insanı, iklim uzmanı ve hükümet yetkilisi, 350 ppm'nin "güvenli" karbondioksit seviyesi olduğu konusunda hemfikir.

İnsan uygarlığının başlangıcından beri, dünya atmosferi yaklaşık 275 ppm karbondioksit içeriyordu.

Ünlü iklimbilimci Dr. James Hansen, bu ölçülerin "medeniyetin geliştiği ve dünyadaki yaşamın uyum sağladığı" koşullar olduğunu yazdı. Bu risklerin ötesine geçmek, küresel iklim sistemimizin 1.000.000+ yıllık göreli istikrarını bozma riskini taşıyor.

  1. yüzyıldan bu yana insanlar enerji ve mal üretimi için kömür, gaz ve petrol yakmaya başladılar ve atmosferdeki karbon, önce yavaş, sonra daha hızlı yükselmeye başladı.

Işıkları yakmak, yemek pişirmek veya evlerimizi ısıtmak gibi her gün yaptığımız etkinliklerin çoğu, karbondioksit ve diğer sera gazlarını yayan enerji kaynaklarına dayanıyor.

Bu işlemler sırasında bir zamanlar yerkabuğu altında fosil yakıtlar halinde depolanmış milyonlarca ve milyonlarca yıllık karbonu yeniden dağıtıyor ve atmosfere salıyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *