ANASAYFA arrow right Yaşam

Atılan imzaların bir hesabı olacak, kimse yanına kalacağını düşünmesin

Atılan imzaların bir hesabı olacak, kimse yanına kalacağını düşünmesin
YAYINLAMA: 04 Ekim 2020 / 20.18
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2020 / 20.32
Gaziantep Barosu Yönetimi ve avukatlar, Baro Genel Kurullarının ertelenmesine Şato Restoran önünde düzenlenen basın açıklamasıyla çok sert tepki gösterirken, “Önümüzdeki hafta AK Parti Şahinbey İlçe Kongresi var. Bu virüs sadece Baro Genel Kurullarını mı etkiliyor, virüs adam mı seçiyor, eşit davranmıyor mu?’ diye sordular

Açıklamayı yapan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, yürütmeyi durdurma davası açtıklarını söyledi, avukatların boyun eğmeyeceğini ve biat etmeyeceğine vurgu yaptı. “82 milyon yurttaşın özgür, demokratik ve adil yargılandığı bir ülke istiyoruz. Türkiye bir gün hukuk devleti olacak. Atılan imzaların elbette bir hesabı olacak, kimse yanına kar kalacağını düşünmesin. Dün FETÖ’cü Zekeriya Öz’ler nasıl kaçacak delik aradılarsa, herkes hukuka aykırı verdiği kararın ve attığı imzanın sorumlusu olacak” şeklinde konuştu.

Avukatların iradesine ipotek konuldu

Türkiye’de 136 bin Gaziantep’te ise 2 bin 100 avukatın iradesine ipotek konulduğunu belirten Şarklı, “Bir ay önce 3-4 Ekim tarihlerinde Genel Kurulumuzu yapacağımızı Gaziantep Valiliğine yazı ile bildirdik. Gelen yazı da ‘Pandemi koşullarına uygun olarak Genel Kurulun yapılabileceği’ belirtilirken, bir ayda ne değişti, anlamak mümkün değil. Yürütmeyi durdurmaya yönelik davamızı açtık” dedi.

Virüs adam mı seçiyor, eşit davranmıyor mu?

“İşsizliğin arttığı, ekonominin çöktüğü bir dönemde tek mesele Baroların Genel Kurulları mı?” ifadelerini kullanan Başkan Şarklı, “Her sene baroya 500 meslektaşımız kayıt yaptırıyor ve gün geçtikçe büyüyoruz. Bu genç avukatların çoğu 2 bin 500 liraya çalışacak yer bulamıyorlar. Gaziantep Adliyesi çıkışında vatandaşlara ‘Adliye hizmetlerinden memnun olup olmadıklarını, adil yargılamanın olup olmadığını, kararların tarafsız ve vicdani olarak verildiğine inanıyor mu’ soralım. Adalet Bakanlığı, ilk önce bu soruların cevabını vermeli. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ‘Neden Baroların Genel Kurullarını iptal etme ihtiyacı duydunuz,  önümüzdeki hafta AK Parti Şahinbey İlçe Kongresi var. Bu virüs sadece Baro Genel Kurullarını mı etkiliyor, virüs adam mı seçiyor, eşit davranmıyor mu?’ diye soruyoruz” şekliden konuşma gerçekleştirdi.  

Başkan Şarklı, “Baroların Genel Kurulu resmi süreçlerinin başlamasından bir gün önce, Sağlık Bakanlığı’nın yazısı üzerine alındığı belirtilen İçişleri Bakanlığı’nın 2 Ekim tarihli ‘Tavsiye’ genelgesi ile İl Hıfzısıhha Kurullarının 2 Ekim tarihi kararlarıyla açıkça yasaya aykırı olarak kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının 1 Aralık tarihine kadar ertelenmesine karar vermiştir. Yüksek Seçim Kurulu tarafından da 2 Ekim tarihli karar ile il ve ilçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması halinde Baro Genel Kurullarının yapılamayacağına hükmetti” ifadelerini kullandı.

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi Baro Genel Kurullarının son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde toplanacağını hatırlatan Şarklı, “Yasal hüküm önce tavsiye genelgesi ile akabinde İl Hıfzısıhha kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile çiğnenmiştir. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzısıhha Kurulları Genel Kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak Hıfzısıhha Kurulu kararlarını dayanak olarak Baro Genel Kurullarını iptal eden ancak aynı kararın siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.  

Hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadelemizi sürdüreceğiz

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Türkiye’de ilk COVİD-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir etkinliğin ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir. Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadelemizi sürdüreceğimizi birlikte, bu hukuk tanımazlığın, seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırılması bakımından hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkansız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *