ANASAYFA arrow right Dünya

Ateşkes yine ihlal edildi

Ateşkes yine ihlal edildi
YAYINLAMA: 18 Ekim 2020 / 18.29
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2020 / 18.29
Ermenistan ve Azerbaycan arasında dün gece varılan insani ateşkes yine bozuldu. Ermenistan Azerbaycan'ın ateşkesi ihlal ettiğini söyledi. Azerbaycan da Ermenistan'ı ateşkesi bozmakla suçladı.

Azerbaycan ve Ermenistan dün (18 Ekim) gece 00.00’dan itibaren insani (cenaze ve esir değişimi) amaçlı geçici ateşkeste anlaştı.

Ancak bu sabah taraflar karşılık olarak birbirilerini ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Ermenistan Azerbaycan'ın ateşkesi ihlal ettiğini söyledi. Azerbaycan da Ermenistan'ı ateşkesi bozmakla suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan silahlı kuvvetlerinin, Gadabay bölgesindeki Azerbaycan Ordusu'nun mevzilerine ateş açtığını söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan’ın verdiği bilgiye göre, Azerbaycan, 00.04 ile 02.45 arasında kuzey yönünde top ve ateşli silahlarla ateş açtı, 02.20 ile 02.45 arasında ise güney yönünde roket saldırısında bulundu.

10 Ekim'de de ateşkes kararı alınmıştı

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00'dan itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı "ateşkes" kararı almıştı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında bugün gerçekleştirilen telefon görüşmesinde de konu gündeme gelmiş, Bayramov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de talimatıyla Çavuşoğlu'na bölgede insani ateşkes yapılacağı konusunda ateşkes başlamadan önce bilgi vermişti. 

Ne olmuştu?

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan 27 Eylül'de yapılan açıklamada, 'Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı' belirtilmişti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Şuşan Stepanyan da, resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda "Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Dağlık Karabağ sınırı boyunca hava ve füze saldırısı" başlattığını duyurmuştu. Ermenistan, bölgedeki sivil halka sığınaklara gitme çağrısı yapmıştı.

Azerbaycan, Ermenistan ordusuyla başlayan çatışma üzerine ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde savaş hali ilan etmişti. Azerbaycan Milli Meclisi, çatışmadan etkilenen şehir ve bölgelerde savaş hali ilan ettiğini açıklamıştı. Ermenistan da sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *