ANASAYFA arrow right Röportaj

Ateistler için din gerekli mi?

Ateistler için din gerekli mi?
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.24
Filozof Alain de Botton, son kitabıyla yeni bir tartışma başlatıyor

Ülkemizde 'Aşk Üzerine' isimli kitabıyla tanınan popüler kültürün en ünlü filozoflarından Alain de Botton yeni kitabıyla hayli ses getirecek gibi duruyor. Botton yeni kitabında, okurlarını yeni bir düşünce tarzına davet ediyor ve soruyor: "Neden seküler kültürün bir St. Paul’u, bir Tac Mahal’i, bir Ayasofyası veya Sultanahmet’i yok?"


Hürriyet gazetesinin haberine göre, Alain de Botton yeni kitabı 'Ateistler İçin Din'in ilk kez Türkiye’de yayımlanmasına izin verdi. Kitap, Ayşe Ece çevirisiyle Sel Yayıncılık tarafından okura sunuldu. Kuvvetle muhtemeldir ki, kitabın ne tür tepkilere yol açacağını görmek için de çok fazla beklemek gerekmeyecek! Botton’un şu cümleleri çok tartışılacak: “Ateistlerin çoğu dini inancın içerdiği her şeye o kadar kesin karşı çıktılar ki dini inancın hâlâ geçerli olan, esin verici amacını -hayatımızı nasıl yaşayacağımız konusunda bize iyi planlanmış öğütler vermek- takdir etmeyi unuttular.”



SEKÜLERLİK KİTLELERİN AFYONU MU?
Kitabın isminin bir hayli kışkırtıcı olduğunu kabul etmek gerek. Karl Marx’ın 150 yıl önce söylediği “Din kitlelerin afyonudur” sözünü sürekli bağlamından kopartarak kullananlara inat, Alain de Botton, “Sekülerizm (dünyacılık) kitlelerin afyonudur” demeye getiriyor ve bu tavrıyla da okurlarını yeni bir düşünme tarzına davet ediyor. Botton’un, “Neden seküler kültürün bir St. Paul’u, bir Tac Mahal’i, bir Ayasofyası veya Sultanahmet’i yok” sorusuna cevap aramak ve gökdelenlerin bu soruya cevap teşkil edip etmeyeceğini tartışmak için hazırlanmak gerek!



İNANANLAR DAHA HOŞGÖRÜLÜ
Seküler toplumun dinlere ait dünyayı açıklama tarzından değilse de, ritüellerden ve sosyal dayanışmacı yapısından çok şey öğrenebileceğini sık sık vurgulayan Botton, modern toplumların yanlış yollar ve yöntemlerle sekülerleştiğini savunuyor. Sekülerlere kıyasla inananların daha hoşgörülü olduğunu ve sekülerlere daha sempatiyle baktığını da belirten Botton, benzer bir tavrın ateist kesimden gelmemesinin ilginç olduğunu söylüyor: “Görüp göreceğimiz tek dünyanın bu dünya olduğuna dair temel ateist öğretisine uygun bir hayat sürsek de, cennete inananların derin bakış açılarını benimsemek için çaba göstermeliyiz.”


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *