ANASAYFA arrow right Siyaset

Askeri güç yerine ekonomik yaptırım ve diplomasi öne çıkacak

Askeri güç yerine ekonomik yaptırım ve diplomasi öne çıkacak
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 14.09
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 14.36
ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından RAND Corporation, Biden döneminde ABD için Ortadoğu’da askeri güç yerine ekonomik yatırımlar ve diplomasiyi ön plana çıkartan yeni bir strateji öneren rapor yayımladı.

ABD’nin geçmişte izlediği Ortadoğu politikasının daha fazla bölgesel çatışma ve aşırıcılık doğurduğu belirtilen raporda, “Şimdi bu döngüyü kırma ve bölge için gelecek odaklı pozitif vizyon uygulama zamanı” denildi.

ABD’de Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile istihbarat kuruluşlarına da raporlar hazırlayan RAND Corporation, ABD’de son dönemde göreve gelen yönetimlerin izlediği Ortadoğu politikalarının, bölgede Amerikan çıkarları açısından olumlu sonuçlar üretmediği görüşünü aktardı. Raporda, ABD için Ortadoğu’da tehdide dayalı politika yerine diplomasiye ve ekonomik yatırımlara ağırlık veren bir politika önerildi. Diğer yandan ABD’nin bölgedeki etkinliğinin sürmesi gerektiği de savunuldu. 

Raporda, “ABD, bölgesel ve küresel ortaklarıyla hatta zaman zaman küresel rakipleriyle de çok taraflı olarak çalışabilir. Bu bağlamda Körfez monarşileriyle İran arasında gerilimi düşürücü görüşmeler; Ortadoğu için bölgesel bir güvenlik forumu oluşturulması için diplomatik çabalar; IŞİD’le mücadele için küresel koalisyonun, aşırıcılıkla mücadeleye odaklanarak devamının sağlanması birer örnek olabilir” denildi. 

YPG desteği, diğer yandan İdlib vurgusu

Raporda, insani yardımların ulaştırılması ve olası sığınmacı akınının durdurulması için ABD’nin İdlib konusunda Türkiye’yle daha yakın çalışmalar yapabileceği belirtilirken “kuzeydoğu Suriye’de istikrarın sürdürülmesi için” terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG’ye ABD’nin verdiği desteğin artırılması da önerildi.

RAND Corporation raporunu Cumhuriyet’e değerlendiren emekli Tuğgeneral Nejat Eslen “RAND’ın önerdiği yeni strateji, askeri güç yerine ekonomik yatırımları ve diplomasiyi önceliyor. RAND, ABD’ye bir anlamda Çin’in Kuşak-Yol inisiyatifinde uyguladığı şekilde bir yaklaşım öneriyor diyebiliriz. ABD, bugüne kadar askeri gücüne dayanırken Çin, ekonomik yatırımlarına öncelik vererek kendi etki alanını genişletti. RAND’ın önerdiği yeni strateji, aynı zamanda Çin’in bölgede artan nüfuzunu kısıtlamayı da amaçlıyor” dedi.

RAND’ın önerdiği stratejinin, ABD için çok radikal bir değişiklik öngördüğünü ve bunun uzun vadede uygulanabileceğini söyledi. Eslen, “Bugün dünyada esas mücadele alanı ABD ile Çin arasında Pasifik’tedir. Bu da silahlı mücadeleden çok ekonomik bir mücadele. Bu stratejilerinin bu meselelere çare olması da zor görünüyor” ifadelerini kullandı. RAND raporunda ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik önerilmediğine dikkat çeken Eslen, ABD’nin YPG’ye desteğinin de sürdüğüne dikkat çekerek “Nasıl ABD’nin yeni bir Ortadoğu stratejisine ihtiyacı varsa Türkiye’nin de yeni bir güvenlik stratejisine ihtiyacı var” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *