ANASAYFA arrow right Yaşam

"Aşıya eşit erişim olmazsa Covid-19 daha ölümcül olabilir"

"Aşıya eşit erişim olmazsa Covid-19 daha ölümcül olabilir"
YAYINLAMA: 26 Ocak 2021 / 13.53
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2021 / 13.53
BM Genel Sekreteri Guterres, Covid-19 aşısının gelişmekte olan ülkelere erişimi gecikirse virüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği, mevcut aşının işe yaramayabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "2021 Davos Gündemi" Toplantısı'na video konferansla katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ekonominin canlanmasının tek yolunun Covid-19 aşısının dünyanın her yerine en hızlı şekilde ulaştırılmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Aşı tedariki ve dağıtımının eşit olmadığına dikkati çeken Guterres, Covid-19 aşı üretim kapasitesinin tüm dünyada artırılması gerektiğini vurguladı:

“Gelişmiş ülkeler kendi vatandaşlarını aşılayıp, gelişmekte olan ülkeleri ihmal ederek güvende olacaklarını düşünüyorsa yanılıyor. Virüsü daha bulaşıcı ve öldürücü hale getirerek mevcut aşıları işe yaramaz kılacak gerçek bir mutasyon tehlikesi var.”

Dünyada aşı

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Covid-19 aşıları az sayıda ülkede uygulanmaya başlanırken çoğunluğu Güney Yarım Küre’de yer alan yoksul ülkelerdeki insanlar, hastalık riski altında aşılara erişmeyi bekliyor. 

Dünya genelinde 52 ülkede, 54 milyon 343 bin 675 doz aşı uygulandı. Bu ülkelerin toplam nüfusu 4 milyar 450 milyon.

Nüfusu 3 milyar 390 milyonu bulan 142 ülkede yaygın aşılama uygulanmıyor. 142 ülkeden 53’ü Afrika’da, 47’si Asya’da, 28’i Orta ve Güney Amerika’da, 14’ü ise Avrupa’da bulunuyor.

Orta ve dar gelirli 92 ülke ise aşıya henüz ulaşamadı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *