ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Aşırı sıcaklar, sinir sistemini bozuyor

Aşırı sıcaklar, sinir sistemini bozuyor
YAYINLAMA: 16 Mart 2021 / 13.24
GÜNCELLEME: 16 Mart 2021 / 13.24
Yaz sıcakları kavuruyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklıklar konusunda uyarılarda bulunarak, insanların işlerini ve sosyal etkinliklerini meteorolojik verilere göre ayarlamasını istiyor. Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Mustafa Reyhancan, hava sıcaklığının nemin etkisi ile daha fazla hissedildiğini dile getirdi.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Mustafa Reyhancan, “Çok sıcak havalarda, yüksek nem canlılar için doğal soğuma mekanizması olan vücutta buharlaşmayı yavaşlatır. Bu durumda insan vücut sıcaklığını 37 derecede tutmakta zorlanır ve bunalmaya başlar. Bunalan bir insan, normalde yapmak istemediği şeyleri sinir haliyle yapabilir ve daha sonra pişmanlık duyabilir. Bu nedenle günlük hayatımızdaki düzenlemeleri hava sıcaklığına göre yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Reyhancan, sinirleri gerilen insanla-nn suç işleme oranının da artacağını, bu nedenle ikili görüşmeleri ve kendileri için önemli olan toplantıları günün serin saatlerinde yapması gerektiğini ifade etti. Reyhancan, “Sıcak hava insanların gerginleşmesine neden olur. Bitkin bir hal alır ve ne söylesen patlayacak gibidir. Bu psikolojide olan biri, kendine yöneltilen en ufak bir harekete çok sert tepki verebilir. Suç işleyenler, genelde çok pişmanım, bir anlık sinirdi gibi laflar eder. Sıcak hava, insanın sinir sistemini etkileyen en önemli nedenlerden biridir” diye konuştu.

Reyhancan, ölümlere ve rahatsızlıklara yol açabilen kavurucu sıcaklardan korunmak için alınması gereken bazı tedbirler olduğunu bildirerek, “Dengeli ve hafif yiyeceklerle beslenilmek. Sıcak havalardan dolayı çok fazla su kaybı olur. Bu nedenle düzenli ve bol miktarlarda su alınmalı. Vücut dengesini bozacak alkollü içeceklerde ve yatıştırıcı ilaçlardan uzak durulmalı. Güneşte fazla kalmayarak, fizik etkinlikleri azaltılmalıdır. Cildi mümkün olduğunca örten hafif giysiler giyilmeli. Özellikle yaz aylarında güneş altında çalışmaya mecbur olan işçilerin dinlenme zamanlarının süresi ve sıklığı artırılmalı. Terlenildiği zaman vantilatör kullanılmamalı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *