ANASAYFA arrow right Yaşam

Aşılamanın yaygınlaşması, toplumda sarsılan güveni onarmanıza bağlı!

Aşılamanın yaygınlaşması, toplumda sarsılan güveni onarmanıza bağlı!
YAYINLAMA: 08 Aralık 2020 / 21.02
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2020 / 21.02
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, son günlerin tartışılan birinci gündem maddesi aşı hakkında konuştu: “Vatandaşların aşıya ücretsiz bir şekilde ulaşması sağlanmalı”

Başkan Tarla, aşıya tüm vatandaşların ücretsiz bir şekilde ulaşabilmesi gerektiğini vurgularken, “Mevcut Türkiye’ye gelecek ‘İnaktif’ aşısının Faz 1 ve 2 çalışmaları tamamlanırken, Faz 3 çalışmaları devam ediyor. Bu aşısının Faz 1 ve 2 çalışmalarında herhangi bir yan etkinin olduğu bildirilmedi, Faz 3’te ise bekleniyor” dedi.

Aşıya toplumun tüm kesimleri ücretsiz ulaşabilmeli

Türk Tabipleri Birliği olarak, Sağlık Bakanlığı’nı nasıl bir COVID-19 aşı politikası izleyeceği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirecek bir toplantı düzenlemeye; bilim insanlarının talep ettikleri verileri paylaşmaya; aşı uygulamalarında her açıdan şeffaf olmaya davet eden Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: COVID-19 salgınında verileri şeffaflıkla paylaşmadınız ve kamuoyunu yanılttınız. Bu nedenle aşılamanın yaygınlaşması bundan sonra verileri şeffaflıkla paylaşmanıza ve toplumda sarsılan güveni onarmanıza bağlıdır. Sağlık gibi aşı da toplumun tüm kesimlerinin hiçbir bahaneye yer vermeyecek şekilde ücretsiz yararlanacağı bir hak.”

Toplumun yüzde 60-70’ini bile kapsamıyor

Tarla, “50 milyon doz aşı geleceği söyleniyor, her vatandaşa 2 doz yapılacağını düşünürsek, 25 milyon kişiyi aşılayacağız. Bu rakam toplumun yüzde 60-70’ini bile kapsamıyor. Diğer aşıların soğuk zincir uygulamasından kaynaklı Türkiye’de bu standardı yakalamamız biraz zor görünüyor. O nedenle aşı olunması salgının biteceği anlamına gelmiyor. FAZ 3 çalışması olan 11 aşı görünüyor, bu aşıların çalışmaları bitince nasıl bir yol izleneceğini bilmek gerekiyor” şeklinde konuştu.  

Sağlık Bakanlığı şeffaf olsaydı, aşı tartışması yapmıyor olacaktık

Türk Tabipler Birliği’nin sürecin başından beri Sağlık Bakanlığına bilimsel ve şeffaf olunması uyarısı yaptığını açıklayan Başkan Tarla, “Tabip odaları olarak, elde ettiğimiz tüm verileri şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştık. Sağlık Bakanlığı da salgının başından beri bilimsel ve şeffaf olsaydı, aşı tartışmalarını yapmıyor olacaktık. Aşılar menşei olduğu ülkelere göre değil, etkinlikleri, bilimsel sonuçlarına göre değerlendirilir ve yapılır” ifadelerini kullandı.

Toplum sağlığı, bizim birinci önceliğimiz ve sorumluluğumuz

Başkan Tarla, “Türk Tabipleri Birliği olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde yer alan 219 adet COVID-19 aşısı adayının, AR&GE çalışmalarını, klinik deneme aşamasına geçenlerin faz çalışmalarını ve ruhsatlandırma aşamalarını büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Bazı ülkelerde Acil Durum Kullanım İzni ile aşının uygulanmasını da bilimsel ve etik yönüyle takip etmekteyiz. Türkiye’de uygulanacak olan her aşıyı da toplum sağlığı adına inceleyeceğimizin ve toplumu bilgilendireceğimizin altını bir kez daha çizmek isteriz. Toplum sağlığı bizim birinci önceliğimiz ve sorumluluğumuz” diye konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *