ANASAYFA arrow right Sağlık

"Aşılama daha alt yaş gruplara çekilmeli"

"Aşılama daha alt yaş gruplara çekilmeli"
YAYINLAMA: 20 Ekim 2021 / 20.25
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2021 / 20.25
Gebelerin mutlaka aşı olması gerektiği ifade eden Prof. Dr. Vural, gebelik sürecinde geçirilen COVID-19 hastalığının çok daha ağır olabildiğini ve erken doğum riskleri oluşturduğunu aktardı. Prof. Dr. Barut ise "Aşılamanın daha alt yaş gruplarına çekilmesi çok faydalı olacaktır" dedi.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Vural, Antalya'da düzenlenen 56. Türk Pediatri Kongresi'nin ana gündeminin yeni tip koronavirüs olduğunu belirterek, "Çocuklara COVID-19 aşısının yapılmasını onaylıyoruz ve aileleri çocuklarına aşı yaptırmaları için teşvik ediyoruz" dedi.

Kongre üyesi Prof. Dr. Kenan Barut ise "Aşılamanın daha alt yaş gruplarına çekilmesi çok faydalı olacaktır" dedi.

Diğer hastalıklar ihmal edildi

Salgın sürecinde COVID-19'la mücadele ederken çocukların diğer hastalıklarının ihmal edildiğine işaret eden Vural, birçok çocuğun korkudan dolayı hastanelere götürülmediğini söyledi.

Dünyada 12 yaş altı çocuklara COVID-19 aşısının yapılması noktasında ortak bir karar olmadığına vurgulayan Vural, "Ülkemizde 12 yaş üzerindeki çocuklara aşı yapılıyor" dedi.

Annedeki antikor bebeğe de geçer

Gebelerin mutlaka aşı olması gerektiği ifade eden Vural, gebelik sürecinde geçirilen COVID-19 hastalığının çok daha ağır olabildiğini ve erken doğum riskleri oluşturduğunu aktararak, "Yeni doğanlarda çok az sayıda pozitif olan var. Aşılanan annenin oluşturacağı antikorlar bebeğe de geçerek onu da koruyacaktır" diye konuştu.

Kongre üyesi Prof. Dr. Kenan Barut ise salgın sürecinde pikler görüldükten 3-5 hafta sonra Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) denilen ağır bir durum oluştuğunu anlattı.

Sayı 100'ü geçti

Cerrahpaşa Çocuk Hastanesine iki çocuk yatırdıklarını, sayının daha sonra 100'ü geçtiğini belirten Barut şöyle devam etti: "Diğer hastanelerdeki sayılar çok fazla. Yarısından fazlasını yoğun bakımlarda izliyoruz, nadir kaybettiğimiz hasta var. Ama yoğun tedaviler alıyorlar. Bu açıdan aşı çok çok önemli. Aşılamanın daha alt yaş gruplarına çekilmesi çok faydalı olacaktır."

4 hafta sonra ateşle başlayan bulgular

Barut, çocukların büyük bir kısmının COVID-19'u hiçbir bulgu göstermeden geçirdiğini belirterek kendilerini asıl korkutanın yaklaşık 4 hafta sonra çocuklarda ateşle başlayan bulgular olduğuna dikkati çekti.

Barut, şu değerlendirmelerde bulundu: "Vücutta döküntü, organ yetersizlikleri, karın ağrısı, bağırsakta ödem, ishal ve ciddi problemler baş ağrısından komaya kadar nöbetler olabiliyor. Bu hastaların bir kısmı yoğun bakıma yatıyor. Yoğun tedavilerle bu hastaları toparlayabiliyoruz. Tüm dünyada toplanmış verilere göre, MIS-C'den ölüm oranı yüzde 1,5. Düşük gibi görünmekle birlikte sayılar gitgide artıyor. Dikkat etmemiz lazım."

Tedbirler gevşetilmemeli

Kongre üyesi Doç. Dr. Nur Canpolat da erişkinlerle kıyaslandığında böbrek hastası ve nakilli çocukların COVID-19'a bağlı ölüm oranlarının biraz daha az olduğunu vurguladı.

Bu durumun tedbirlerin gevşetilmesini gerektirmediğine değinen Canpolat, "Bu çocuklar çok sık hastanelere geliyor, 12 yaştan itibaren aşılanmalarını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 1300 çocuk hekiminin ve yurtdışından gelen konuşmacıların katıldığı 56. Türk Pediatri Kongresi, yarın (21 Ekim) sona erecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *