ANASAYFA arrow right Yaşam

Aşı, her hastanın tümöründen biyopsi aracılığıyla alınan DNA ile yapılıyor

YAYINLAMA: 14 Aralık 2022 / 14.52
GÜNCELLEME: 14 Aralık 2022 / 14.52
Moderna açıkladı: mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşısı melanom hastalarında tümörün geri dönme riskini yüzde 44 azalttı

Covid aşısı üreten Moderna, mRNA teknolojisiyle geliştirilen kanser aşısının cilt kanserinin en ciddi türlerinden olan melanom hastalarında tümörün geri dönme riskini yüzde 44 azalttığını açıkladı.

Daily Mail’de yer alan habere göre, Moderna’dan yapılan açıklamada mRNA teknolojili kanser aşısı ve imminoterapi ilacının birlikte kullanıldığı durumda melanom hastalarında tümörün geri dönmesi ya da ölüm riskinin sadece ilaç kullanımına oranla yüzde 44 oranında azaldığı belirtildi.

Faz 2 çalışmalarında 157 kişiye imminoterapi ilacı Keytruda’nın yanı sıra kanser aşısı uygulandı. Deneyde yer alan tüm hastaların melanoma teşhisi tümörün alınmış olduğu üçünücü ya da dördüncü aşamadaydı. Hastalar, sadece Keytruda alan bir kontrol grubuyla karşılaştırıldı. 

mRNA teknolojisiyle hastanın tümörünün genetik kodundan parçalar kullanılıyor ve aşı üzerinden vücuda ‘kanserle savaşmak’ öğretiliyor. Kişiye ve tümörüne özel olarak geliştirilen aşı, her hastanın tümöründen biyopsi aracılığıyla alınan DNA ile yapılıyor. 

İlaç devleri Merck ve Moderna söz konusu gelişmenin ‘ileriye doğru dev bir adım’ olduğunu belirtti. Şirketler aşının etkinliğini çok daha geniş hasta gruplarında test edip doğrulayacak son klinik testler için onay bekliyor.

Eğer son aşama da başarılı bulunursa araştırmanın altı ay sonunda kullanım onayı alınabilir. Öte yandan onay alması durumunda aşının oldukça pahalı olabileceği belirtiliyor. Benzer kanser aşılarının denemeleri aşı başına 100 bin dolar olarak biliniyor.

Moderna ve Merck, bulguların istatiksel olarak belirgin olduğunu ancak henüz bağımsız bilim insanları tarafından inceleme yapılmadığını da belirtti. 

mRNA teknolojisi, Moderna ve Pfizer/BioNTech'in Covid aşılarında da kullanılmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *