ANASAYFA arrow right Ekonomi

Asgari ücretlinin sırtından vergi yükü kaldırılmalı

Asgari ücretlinin sırtından vergi yükü kaldırılmalı
YAYINLAMA: 29 Aralık 2020 / 20.37
GÜNCELLEME: 29 Aralık 2020 / 20.50
Güç Birliği Partisi Genel Başkan Danışmanı ve MYK Üyesi Eyüp Can Palta, Hiç olmazsa işçilerden alınan vergi yükü konusunda bir çalışma yapılabilir. Çünkü vergi yükü işçiye ağır geliyor ve gelir kayıplarına neden oluyor. Asgari ücretlinin sırtından vergi yükü kaldırılmalı” dedi.

Palta, artışın önemli ama yetersiz olduğunun altını çizdi. “2021 yılı asgari ücret,  pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar, enflasyon ve diğer ürünlerdeki artışlar dikkate alındığında beklentileri karşılamamıştır. Yani 20 milyon insan her zaman ki açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildi” ifadelerini kullandı.

Başkan Palta, yeni asgari ücretin pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar dikkate alındığında beklentileri karşılamadığını ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak kaldığını söyledi. “Doğrudan 7 milyon dolaylı olarak 20 milyon insanı yakından ilgilendiren 2021 yılı asgari ücretler belli oldu. Ücret belirlenirken, 4 kişilik bir aile yerine sadece bir kişi göz önüne alınmıştır. Bu büyük bir yanılgı oluşturdu. Çünkü 4 kişilik bir aile ile bir kişinin geçim standarttı aynı olamaz. Dolayısıyla milyonlarca çalışan asgari ücretin 3 bin liranın üzerinde olmasını beklerken, 2 bin 825 olarak açıklanması hayal kırıklığı yaşatmıştır” dedi. 

Asgari ücret, yaşam standardının ve gelir dağılımının önemli bir unsuru olduğunu kaydeden Güç Birliği Partisi Genel Başkan Danışmanı ve MYK Üyesi Eyüp Can Palta, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ülkemizde yapılan araştırmalarda açlık ve yoksulluk araştırma sonuçları ortada iken, açıklanan ücret, hiç kimseyi tatmin etmemiştir. Günümüz koşullarında enflasyonun yanı sıra gıdadan, sebze, meyveye kadar tüm ürünlere yüzde 30-40 zam gelirken, asgari ücrete yüzde 21 zam beklentilerin altında kalmıştır. 1 Ocak itibariyle elektrikten, doğalgaza, gıdadan ve diğer ürünlere yine zam gelecektir. O nedenle yapılan yüzde 21 zam erimeye başlayacak, işçiler, açlık sınırı altında yaşamaya devam edecekler.”

Palta, “Asgari ücret belirlenirken işçiler ve ailesinin günümüzün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insan onuruna yakışacak bir ücret olması en büyük temennimizdi. Lakin olmadı. Hiç olmazsa işçilerden alınan vergi yükü konusunda bir çalışma yapılabilir. Çünkü vergi yükü işçiye ağır geliyor ve gelir kayıplarına neden oluyor. Asgari ücretlinin sırtından vergi yükü kaldırılmalı” diye konuşma yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *