ANASAYFA arrow right Güncel

Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılmalı

YAYINLAMA: 25 Kasım 2022 / 21.27
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2022 / 21.27
Milyonlarca çalışanın beklediği asgari görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 7-8-9 Aralık tarihlerinde yapması bekleniyor

CHP Gaziantep Örgütten Sorumlu Eski İl Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Yılmaz Çelik, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılması gerektiğini belirtti. “Çalışanları, açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkûm etmeyin” çağrısında bulundu.

İnsanlar artık evine ekmeği zor götürür hale geldi

Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Çelik, “Pandemi ile birlikte tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz ülkemizde daha fazla hissedildi. Yaşanan bu krizden en fazla dar gelirli, sabit maaşlı, emekliler ve asgari ücretliler etkilendi.

Gıdadan giyime, akaryakıttan sağlığa kadar A’dan Z’ye her şeyin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde zamlanırken, alım gücü ise her geçen gün zayıfladı. 200 lira 20 lira, 100 lira ise 10 lira oldu. Dolar ve Euro sürekli yükseliyor. Dolayısıyla insanlar artık evine ekmeği zor götürür hale geldi” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret görüşmeleri 20 milyona yakın insanı ilgilendiriyor

Türkiye’de 6-7 milyon insanın asgari ücret ile geçimini sağladığını belirten Yılmaz, “6-7 milyon insanı aileleriyle birlikte düşündüğümüzde asgari ücret görüşmeleri 20 milyona yakın insanı ilgilendiriyor. Şu anda zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu sürecin 2023 yılında da devam edeceği ön görülüyor. Dolayısıyla günümüz koşullarında asgari ücretin en az 9 bin TL olması lazım. Çünkü ülkenin kalkınmasında en büyük paya sahip olan işçiler hem ekonomik hem de sosyal anlamda en iyi şekilde yaşamak en doğal hakları” şeklinde konuştu.

Yoksulluk ve açlık sınırı yapılan araştırmalar ile ortada

“Ücret belirlenirken, komisyonda bulunanların elini vicdanına koyup ona göre karar vermeli” diyen Çelik, “Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri olduğunu bilinen bir gerçek. Yoksulluk ve açlık sınırı yapılan araştırmalar ile ortada. Geçen yıl asgari ücrete yüzde 50, temmuz ayında ise yüzde 30 civarında zam yapıldı. Ancak yılbaşında asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam Ocak ve şubat ayında ürünlere yapılan zamlarla eridi, hatta eksiye düştü. Temmuz ayında yapılan yüzde 30 zam da vatandaşın cebine girmeden eridi. Çalışanların cebine yüzde 80 zam girdiyse en az yüzde 200 tekrardan çıktı” diye belirtti.

İnsanlar, marketlerin, pazarların önünden geçmeye korkuyor

Çelik, “Çarşı Pazar yangın yeri. Ürünlere pahalılıktan el vurulmuyor. İnsanlar, marketlerin, pazarların önünden geçmeye korkar oldu. Geçmişte kilo kilo et, sebze ve meyve alırken, şimdi gram gram et alırken, aile fert sayısı kadar ise meyve alıyor. Çiftçi tarımdan uzaklaşıyor. Geçmiş yıllarda tarım bakımından kendi kendi yetebilen bir ülke konumunda iken şimdi birçok ürünü ithal eder duruma geldik. Ülke her alanda batıyor” açıklamasında bulundu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *