ANASAYFA arrow right Ekonomi

Asgari ücret, 3 bin lirayı geçmeliydi

Asgari ücret, 3 bin lirayı geçmeliydi
YAYINLAMA: 28 Aralık 2020 / 20.34
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2020 / 21.05
Açıklanan asgari ücretin beklentileri karşılamadığını söyleyen Tür-İş Gaziantep İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, pandemi sürecinde gıda, sebze-meyve dahil tüm ürünlerin zamlandığını kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün son toplantısını gerçekleşirdi. Toplantı sonrasında doğrudan 7 milyon dolaylı 20 milyonu yakından ilgilendiren 2021 asgari ücret belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılında asgari ücretin brüt 3 bin 577 lira net ise 2 bin 825 lira olduğunu açıkladı.

Sarıca, “2021 yılında da birçok şeye zam gelmeye devam edecek. Bu farkların asgari ücrete dahil edilmesi gerekiyordu, lakin edilmedi. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için asgari ücretin 3 bin liranın üzerinde olmalıydı” ifadelerini kullanırken, DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, açıklanan asgari ücretin insan onuruna yakışan bir ücret olmadığının altını çizerken, çalışanların yine açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirtti. “İnsan onuruna yakışmayan bir ücreti, asgari ücret olarak çalışanlara layık gördüler” dedi.

Asgari ücretin 3 bin TL’nin altında olması nedeniyle Türk-İş’in mutabakata imza atmadığına dikkat çeken Başkan Sarıca, “Bu asgari ücret hükümet ile işverenin mutabakatıyla bu asgari ücret belirlendi. Asgari ücretin 3 bin lirayı geçmesi lazımdı. Bizim arzumuz asgari ücretin 3 bin bandının üzerine çıkmasıydı. Bundan dolayı açıklanan asgari ücret rakamı beklentimiz karşılamadı” değerlendirmesinde bulundu.

İnsan onuruna yakışmayan bir ücreti, asgari ücret olarak çalışanlara layık gördüler

Asgari ücretin 3 bin 800 lira olması için ısrarcı olduklarını vurgulayan Güdücü, “Asgari ücret, sadece işçinin kendisinin değil, ailesinin göz önüne alınarak hesaplanmasını istiyorduk. Ancak işveren ve hükümet bir araya kendilerine göre belirledikleri insan onuruna yakışmayan bir ücreti asgari ücret olarak çalışanlara layık gördüler” diye konuştu.

Güdücü, “Pandemi nedeniyle işçilerin kayıpları da göz önünde bulundurulmalıydı. Milyonlar emekçi günlerce işsiz kaldı, günlük 39 lira geçinmeye mahkum edildiler. Ama bunların hiçbiri göz önüne alınmadı. Sermayenin baskısı sonucunda hükümet her zaman ki gibi çalışanları hayal kırıklığına uğrattı. Bu bir sefalet ücreti olduğundan kesinlikle kabul etmiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

2021 yılı için; bekar bir işçi 2 bin 825 lira, evli ve eşi çalışan 2 bin 825 lira, evli, eşi çalışan ve bir çocuk sahibi 2 bin 866 lira, evli, eşi çalışan ve iki çocuk sahibi 2 bin 906 lira, evli, eşi çalışan ve üç çocuk sahibi 2 bin 933 lira, evli, eşi çalışan ve dört çocuk sahibi 2 bin 960 lira, evli, eşi çalışmayan 2 bin 879 lira, evli, eşi çalışan ve bir çocuk sahibi 2 bin 919 lira, evli, eşi çalışan ve iki çocuk sahibi 2 bin 960 lira, evli, eşi çalışan ve üç çocuk sahibi 2 bin 986 lira ve evli, eşi çalışan ve dört çocuk sahibi 3 bin 13 lira maaş alacak. Fatma Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *