ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Asgari değil, açlık ve sefalet ücreti’

‘Asgari değil, açlık ve sefalet ücreti’
YAYINLAMA: 24 Şubat 2021 / 13.32
GÜNCELLEME: 24 Şubat 2021 / 13.32

Asgari ücretle çalışanların, devletin resmi kurumlarının açıkladığı açlık sınırı rakamının üçte birini dahi alamadığını ifade eden Öz-İplik İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Eğitim Sekreteri Yusuf Engin, “Hükümet istatistik yaptırıp açlık sınırını belirliyor ve kendi belirlediği açlık sınırının üçte birini bile asgari ücret olarak vermeyip kendi kendisiyle çelişiyor” dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunun bugün toplanarak, uygulanacak asgari ücreti belirleyeceğini hatırlatan Öz-İplik İş Sendikası Genel Başkanı Engin, “Asgari ücrette yüzde 15 civarında bir artış öngörülüyor. Buna asgari ücret demeye bile dilim varmıyor. Sefalet ücreti, rezalet ücreti, zulüm ücreti demek daha doğru olacak” diye konuştu.

Engin, “ 4 Kişilik bir ailenin geçim standardını herkes biliyor. Asgari ücret, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı için belirlenen ücret kadar olmalı. Ancak ülkemizde çalışanlara asgari ücretin üçte biri dahi verilmiyor” şeklinde konuştu.

Ülke insanının büyük çoğunluğunun asgari ücret seviyesinde çalıştırıldığını söyleyen Engin, asgari ücret miktarının açlık sınırı seviyesine çekilerek vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini belirtip şunları söyledi: “Vatandaşın alım gücünün artması demek, piyasaların hareketlenmesi demektir. Piyasalar hareketlendiği zaman ekonomi düzlüğe çıkacak demektir. Vatandaşlarımıza insanca yaşama hakkı sağlanacak demektir. Asgari ücret dünyanın her yerinde vatandaş ın geçimini karşılayacak seviyede uygulanmaktadır.”

Engin, yetkililerin artık vatandaşın beynini bulandıracak davranışlardan vazgeçerek şeffaf olması gerektiğini kaydederek, “Asgari ücreti vergi dışı tutmak gerekir. Tüm KOBİ’ler ve küçük esnaf bu görüşten yana. Asgari ücret vergiye tabi tutulduğu için, işveren asgari ücretli işçiyi kaçak çalıştırıyor. Vergi dışı olması durumunda kaçak işçi çalıştırmalar büyük oranda azalacaktır. Bu ücretteki kesintileri mümkün olduğu kadar aşağı çekmek gerekir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *