ANASAYFA arrow right Güncel

Artan ham madde fiyatları sektörü çok endişelendiriyor

Artan ham madde fiyatları sektörü çok endişelendiriyor
YAYINLAMA: 26 Kasım 2021 / 21.24
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 / 21.24
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Ham madde krizine çözüm bulunmazsa üretimde bir düşüş yaşanır, perakendecinin rafı boş kalır. 100 liraya imal ettiğimiz bir ürünü şu anki şartlarda 160 liraya zor imal ediyoruz. Her şeye rağmen umutluyuz, verimli bir yaz dönemi geçireceğimizi umuyoruz, ancak dövize bağlı olarak artan ham madde fiyatları sektörü çok endişelendiriyor” dedi.

Ham madde de sıkıntı var bu sorunun çözülmesi çok önemli

Fuarların büyük bir buluşma noktası olduğunu dile getiren İnce, “Bu fuar ile birlikte durumumuzu göreceğiz ve bu hafta da İstanbul’da ham madde fuarı var. Ham madde de sıkıntı var, bu sorunun çözülmesi çok önemli. Çünkü ham madde fiyatlarının uluslararası piyasalarda artmasının Türkiye’ye yansıması çok daha yüksek. İmalatça en çok kullanılan deriden PVC’ye, poliüretana kadar tüm ürünlerde dolar bazında fiyatlarda ciddi bir yükseklik yaşandı. PVC’nin tonu 900 dolardan 4 bin dolara, ‘Eva’ 2 bin dolardan 6 bin 500 dolara çıktı. Konteynır Uzakdoğu’dan Gaziantep’e 2 bin 500 dolara ile gelirken, şu anda 17 bin dolara geliyor. Bu fiyatlar sürdürülebilir değil” açıklamasını yaptı.

‘Ayakkabı perakende sektöründe Ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 50 ciro artışı yaşandı’ diyen Başkan İnce, “Artış ham madde maliyetlerinin artış hızına yetişemiyor. Ham madde krizine çözüm üretilmemesi durumunda tezgahlardaki ürünlerin fiyatlarının artmaya devam edeceği, mağazaların ve imalatçıların ayakta kalma şansının azalacağının bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.

Firmalar fuar sayesinde kendilerini en iyi şekilde gösterecek

6-9 Aralık tarihleri arasın düzenlenecek GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’na değinen Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “32’incisini gerçekleştireceğimiz GAPSHOES yaz fuarında sektör 10 aylık süre içerisinde geçen yıl ki 12 aylık rakamlarına ulaştı. Yıl sonu itibariyle Gaziantep hem ihracat hem de üretimde ki artışını sürdürebileceğini düşünüyoruz. Fuarımıza yaklaşık 250’nin üzerinde firma ve bu fuarda 1000’e yakın markanın ürünleri sergilenecek. Yurt dışından alım heyetleri gelecek ve yurt içinden sektör temsilcileri panel düzenleyecek. Firmalar bu fuar sayesinde kendilerini en iyi şekilde gösterecek.” Özer Karınca 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *