ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Arkeolojik çalışmaya anten engeli

Arkeolojik çalışmaya anten engeli
YAYINLAMA: 31 Ocak 2023 / 16.35
GÜNCELLEME: 31 Ocak 2023 / 16.35
Anadolu’daki en eski yerleşim merkezleri arasında gösterilen Dülük (Doliche) Antik Kentindeki Jüpiter Dolichenus tapınağının tören yolunun bulunması için yürütülen bilimsel çalışmadan, sit alanında çok sayıda telsiz ve televizyon anteni bulunması nedeniyle olumlu sonuç alınamıyor. Antenler kazı çalışmalarına engel oluyor.

Dülük Antik Kentinde 1997 yılından bu yana yüzey araştırması ve bilimsel kazı çalışmaları yürüten alman arkeolog Prof. Dr. Engelbert Winter, sit alanındaki telsiz ve televizyon antenlerinin bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Roma dönemine ait en eski tapınağın Gaziantep’teki Jüpiter Dolichenus tapınağı olduğunu belirledikten sonra Dülük Antik Kentinin uzantısındaki Dülükbaba tepesinde bilimsel çalışmalar yaptıklarını anımsatan Winter, şunları anlattı:

“Çektirdiğimiz uydu fotoğraflarının yardımıyla tapınağın bulunduğu yeri saptadık. Ancak, tapınak ile yerleşim merkezinde birbirine bağlayan Tören yoluna ilişkin bir veriye ulaşamadık. Antenler ne yazık ki, çalıştığımız Platon’un tam ortasında bulunuyor. Uydu fotoğraflarını çeken firmanın yetkilileri bize tören yerindeki antenlerden yayılan bio enerjinin sağlıklı uydu fotoğrafı çekmelerine engel olduğunu söylediler. Bu arada jeomagnezyum yöntemiyle kaydedilen filmlerde istediğimiz neticeyi vermedi. Artık bu aşamadan sonra Dülük tepesindeki tüm telsiz ve telefon antenlerinin sökülmesi gerekiyor. Zaten SİT alanına bu tesislerin kurulması yasal da değil. Antenler kaldırılarak çalışmamızı başarıyla sonuçlandırmamızda katkıda bulunulması gerektiğine inanıyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *