ANASAYFA arrow right Güncel

Arkeoloji ve kültürel mirasın, ekonomik ve sosyal kalkınma üzerine etkisi büyük

Arkeoloji ve kültürel mirasın, ekonomik ve sosyal kalkınma üzerine etkisi büyük
YAYINLAMA: 22 Ekim 2021 / 21.35
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2021 / 21.35
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Hakan Tanrıöver, “Türkiye'den ve Avrupa'dan 430 bilim, kültür ve sanat insanıyla Türk Arkeoloji Kültür ve Miras Enstitüsü çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel İrtibat Noktası Koordinatörü Hâle Ural, “Yaklaşık 15 yıldır ülkemizin Avrupa Birliği’nin kültür faslındaki müzakere sürecini yönetiyoruz. 2012 yılında Londra’da düzenlenen Arkeoloji Kalkınma Konferansı sonuçları, arkeoloji ve kültürel mirasın ekonomik sosyal kalkınma üzerine etkisinin önemli olduğunu ortaya koydu dedi.

Kamu ve özel sektör yatırımları bu yöne kaydırılmalı

Ural, “2018 yılında Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Avrupa Kültür Belgesi ve Birleşmiş Milletler 2030 sürdürülebilir kalkınma stratejileri birliği kültürel mirasın ve arkeolojinin toplumların kalkınmasında önemli bir güç olduğuna dikkat çekerek, kamu ve özel sektör yatırımlarının bu yöne kaydırmalarını önerdi” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle hayata geçirilen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, sivil toplum diyaloğu çalışmaları kapsamında, Türkiye’de kültür ve sanat alanında çalışmalarıyla öne çıkan STK’ların temsilcilerine ve kamu personeline yönelik sertifikalı eğitim programı düzenlendi.

Artık geleceğin arkeolojisini konuşmak zorundayız

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Hakan Tanrıöver, “Bilim, kültür ve sanat insanlarından oluşturduğumuz bu takım diğer arkeoloji enstitüleri ile yarışan değil, iş birliği yapan bir yapı oluşturdular. Çünkü gelinen noktada artık geleceğin arkeolojisini konuşmak zorundayız. Ulusal, uluslararası kütüphane, arşivler ve enstitülerle aynı dili konuşabilecek, karşılıklı bilgi alışverişi yapılabilecek yazılım yapıları kurduk. Binada, gün yüzüne çıkmamış 1 milyon 400 yıllık kazı arşivine dijital olarak ulaşılabilecek ve 50 bin kitaplık dijital kütüphane oluşturuldu. Arkeometri laboratuvarı hayata geçirildi. Araştırmacılar için altyapı çalışmalarını oluşturduk" dedi.

Tanrıöver, “Türkiye'den ve Avrupa'dan 430 bilim, kültür ve sanat insanıyla Türk Arkeoloji Kültür ve Miras Enstitüsü çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu insanları bir araya getiren temel oldu hiç şüphesiz bu ülkeye hizmet edebilme, bilime insanlığa ve evrensel birliğe katabilme. Bu projenin en önemli başarılarından biri de bu insanların bir araya gelip emek vererek bu çalışmayı gerçekleştirmeleri” açıklamasını yaptı.

Gaziantep, Türkiye’nin önemli bir zenginliği

Vali Davut Gül, “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü faaliyete geçtiğinde bölgeye ve yakın coğrafyaya hizmet eden önemli bir esere kavuşmuş olacağız. Gaziantep, Türkiye’nin önemli bir zenginliği. Gaziantep, 5 antik kenti barındıran bir şehir. Bu şehirlerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasına da önemli katkı sunulacak. Ülkelerin, şehirlerin zenginlikleri para ve yaptıkları binadan çok kültürel zenginlikleri de görülebilir. Bu yapılanlar yıllar sonra kendisini gösterecek” açıklamasında bulundu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *