ANASAYFA arrow right Yaşam

Arıcılar, ballarını hak ettiği değere satacak

Arıcılar, ballarını hak ettiği değere satacak
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2020 / 21.37
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2020 / 21.55
Yeni Bal Tebliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi, Türk Gıda Koteksi’ndeki bal standardı değişti. Yeni tebliğe göre bundan sonra etiketlerin üzerinde balların ham ya da işlenmiş olup olmadığı yazılacak.

Yeni Bal Tebliğini Sabah’a değerlendiren Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, tebliğe göre balların arıdan alındığını gibi piyasalara sunulacağını söylerken, arıcıların ballarını hak ettiği değere satacağının altını çizdi. “Arıcının üzerindeki sahte bal algısı ortadan kalkacak ve kendi ballarını kendileri satabilecek. Ayrıca bal aromalı şurubun satışı da yasaklandı” diye konuştu.

Etiketin üzerinden ham veya işlenmiş bal diye belirtilecek
Bundan sonra balların ham veya işlenmiş olduğunun etiket üzerinde belirtileceğini ifade eden Koca, “Ballar daha önce işlemden geçirilip, katkı maddelerinin katılmasına müsait hale getiriliyordu. Ama bundan sonra ballar arıdan alındığı gibi hiçbir işlem yapılmadan sofralara gelecek. Etiketin üzerinden ham veya işlenmiş bal diye belirtilecek, tüketici de istediğini alıp tüketebilecek. Ayrıca etiketin üzerinden yazması gerekenler zorunlu olacak. Yeni tebliğde balın doğal olarak tüketilmesine yönelik birçok düzenleme yapıldı” dedi.

Bundan sonra tebliğin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi lazım
Bal aromalı şurupların satışının yasaklanmasına geç kalındığı eleştirisi getiren Başkan Koca, “Bala glikoz ve benzeri esanslar, takviye ürün katmaların yasaklanmasını çok iyi oldu. Tebliğ çıktı, her şey tamam denilmemesi gerekiyor. Bundan sonra tebliğin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi lazım. Denetimler sıkı yapıldığı zaman ve laboratuvarda iyi analiz edildiğinde yanlış bir şey varsa hemen cezai müeyyide uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *