ANASAYFA arrow right Teknoloji

ARGETİ'15 Proje Pazarı’nda 230 proje, inovasyon severlere sunuldu

ARGETİ'15 Proje Pazarı’nda 230 proje, inovasyon severlere sunuldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Bu yıl 5.'si düzenlenen ARGETİ 2015 Proje Pazarı, Gaziantep Üniversitesi’nde yapıldı.
Bu yıl 5.'si düzenlenen ARGETİ 2015 Proje Pazarı, Gaziantep Üniversitesi’nde yapıldı. Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) yenilikçi proje ve fikirlerin tanıtılması, desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin önünü açmak amacıyla düzenlediği Türkiye’nin en büyük proje pazarı olan ARGETİ'15 Proje Pazarı’nda birbirinden ilginç 230 proje, inovasyon severlere heyecanlı anlar yaşattı.
GAÜN Sporium Tesisleri’ndeki ARGETİ'15 Proje Pazarı’nın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, iki yıl önce yaptıkları ‘Fikri olan beri gelsin’ çağrılarının olumlu yanıt bulduğunu ve 230 başvuruyla Türkiye’nin en büyük Proje Pazarı’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı. Üniversite olarak sanayi ve girişimcilerle iyi ilişkilerin her geçen gün arttığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun, ARGETİ (Araştır, Geliştir, Ticarileştir) Proje Pazarı’nın her kıymetli fikir ve projenin hayata geçirilmesi ve değerlendirilmesinin yanı sıra, üniversite-sanayi işbirliği kültürünün yaygınlaştırılması amacını taşıdığını ifade ederek şunları söyledi: "Sadece Gaziantep’ten değil, Gaziantep dışından birçok üniversitenin de katılımıyla fikirlerin sunumunu ve ilgili fikirleri değerlendirecek olan kuruluşlar nezdinde değerlendirilmesi konusunda bu proje pazarı bir ara yüz. Bitirme projeleri içerisinde öğrencilerimizi gelişigüzel değil veya hiç hayata dokunmayan projeler değil de daha çok hayatın içerisinde, hayata değer katan projeler yapmaları konusunda ciddi anlamda teşvikte bulunuyoruz.İşte bu proje pazarı bu teşviklerden biridir. Gaziantep Üniversitesi olarak şehirdeki kamu kuruluşlarıyla, sanayi kuruluşları ve odalarımızla Türkiye’ye model olabilecek işbirliği örnekleri çıkarttık. Gelecekte şimdi kol kola yürüdüğümüz ve ortak fikirleri hayata geçirme noktasında kararlılık gösterdiğimiz özel sektör, odalar ve diğer kamu kuruluşlarıyla yakında ürünleri görüp daha çok mutlu olacağız, ülke ve şehrimizin refahına hizmet etmiş olacağız."
Coşkun, açıklamalarına şöyle devam etti: "Teknoparkımız her geçen yıl daha fazla aktif, daha fazla donanımlı hale geldi. Şu anda 60’a yakın firmamız var. Teknopark artık Gaziantep’te oldukça aktif ve Teknopark’ın hem biz, Adıyaman, Kilis gibi illerde şubesini açacağımız gibi hem de şehirde bazı noktalarda irtibat noktalarını hayata geçireceğiz. Teknoloji Transfer Ofisimiz, TÜBİTAK destekli Türkiye’deki geçen 2013 yılında karar verilen ve 2014 yılında desteklenmeye başlayan 10 üniversiteden biri olarak ciddi anlamda bir fonla TÜBİTAK projesiyle desteklenen Teknoloji Transfer Ofisimizi yani TargeT firmamız kurulduğu güne oranla çok daha önemli mesafe kaydetmiş durumda ve buradaki çalışan arkadaşlarımızla birlikte şehrin bütün kılcallarına girerek, sanayi, endüstri, sosyal inovasyon ve diğer estetik konularda dahil olmak üzere daha önce üniversite olarak kararlı duruşumuzun tamamlayan yeni bir adım, yeni bir ufuk olmuştur. TargeT bu şehre, ülkeye çok ciddi katkılar sunacaktır bundan emin olmalısınız."
AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer de Gaziantep Üniversitesi’nin yenilikçi çalışmalarda Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden birisi olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Yolculuk devam ediyor, bu yetmez. Daha iyi noktalara gelmemiz lazım.TÜBİTAK’tan bir önceki sene proje desteğini alamadığımız için çok üzüldük Gaziantep Üniversitemiz için.Ama geçen yıl çok şükür aldık.Gerek SANTEZ projesi, gerek TÜBİTAK projelerinde Gaziantep Üniversitesi’nin başarısı bizleri gururlandırıyor.Anadolu’da proje yapma kabiliyetinin yukarı çıkması çok önemli” diye konuştu.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise, hükümet olarak araştırma-geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirtirken, bu amaçla çalışan akademisyenlere maddi anlamda büyük destek verilmesi konusunda karar alındığını açıkladı. Mazıcıoğlu, Gaziantep Üniversitesi’nin AR-GE’ye yönelik çalışmalarını takdirle izlediğini belirtirek, “En fazla SANTEZ Projesi desteği alan Gaziantep Üniversitesi Ankara’da göğsümüzü kabarttı. GAÜN, TÜBİTAK tarafından da çok iyi biliniyor” dedi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili, TBMM İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Derya Bakbak, Gaziantep’in ekonomisiyle Türkiye’nin örnek illerinden birisi olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Gaziantep’in hızı giderek artıyor. Artan hızının devamının sağlanması açısından projelerin, yayınların artmasının ve bunların sanayi ile buluşturulmasının önemini çok daha iyi anlıyorum.Gaziantep Üniversitesi bilimsel yayın açısından da çok önemli noktada.Bu yayınların projeye dökülmesi, bunun sanayi ile birleştirilmesi, ticarete dökülmesi bizim açımızdan çok büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise, yıllardan bu yana üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi konusunu gündeme getirdiklerini belirterek, “Şu anda Gaziantep Üniversitesi ile güzel bir yoldayız. Gaziantep Üniversitesi artık projeleri sanayicilere sunuyor. Bunun için üniversiteler geliştirilmeli, sanayici gelmeli, projeleri değerlendirip sonuna kadar bu yatırımı yapmalı. Gaziantep olarak Türkiye’nin en girişimci kentiyiz.Ben Gaziantep’i girişimci fabrikası diye nitelendiriyorum.Gaziantep hem genç, hem girişimci.Dolayısıyla projelerin arkasında her zaman varız.Ne zaman isterseniz kapılarımız açık.Meslek yatırımcılarımızla sizleri desteklemeye hazırız” şeklinde konuştu.
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, AR-GE’nin sanayinin vazgeçilmez enstrümanlarından birisi olduğunu belirtip, “Çünkü, bir olmayınca sıfırların değeri yoktur. İnsanın hayatının içerisinde AR-GE'nin mutlaka olması gerekir” dedi.
AR-GE'nin gerekliliğine işaret eden Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu da, şunları kaydetti:
“1991 yılında İngiltere’de bulunduğum sırada şöyle bir ifade ile karşılaştım; her bir kurum, kazandığı paranın, kârın yüzde 30’unu o işi tekrar geliştirmek için, küçük bir berber dükkanından en büyük sanayi kuruluşuna kadar AR-GE’ye yatırmıyor ise on sene sonra yoktur. Bu çalışmalarından dolayı üniversitemizi tekrar kutluyorum.”
Gaziantep Üniversitesi’nin yanı sıra Koç, Bilkent, Akdeniz, Mustafa Kemal, 19 Mayıs, Kırıkkale Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üniversiteden proje ve fikir sahibinin yanı sıra, çeşitli illerden serbest girişimciler tarafından sunulan projeler açılışa katılanlara heyecanlı anlar yaşattı. Bilgi gizliliğini sağlayan ve yazılımların çalınmasını önleyen "Securkey Uygulaması", fabrikaların katı atıklarının çevre ve nehir yataklarını kirletmesini engelleyecek olan ve kirli sudaki ağır metalleri temizleyen "Sudan Ağır Metal Giderimi Projesi", çocukların çok sevdiği ve zararlı katkı maddeleri kullanılmadan bal katılarak üretilen "Jelibal Projesi", yabancı ülkelere milyonlarca dolar ödeyerek satın aldığımız insansız hava araçlarına alternatif olarak projelendirilen "Mikro İnsansız Hava Aracı", hesabınızı masanızdan kalkmadan ödeyebileceğiniz "Garsonsuz Restaurant Projesi", yüzlerce insanın ölümüne yol açan madenlerdeki zehirlenmeleri önlemek amacıyla programlanan robotun madeni dolaşarak gaz sıkışma ve sızmasını yetkililere haber vererek faciaları önlemeye yarayacak "GASSOFF" Projesi, ARGETİ'15 Proje Pazarı’nın her biri diğerinden ilginç 230 proje arasındaki yerini aldı. ARGETİ Proje Pazarı’nda başarılı bulunan ticarileşme odaklı projeler önümüzdeki Mart ayında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak ARGETİ'15 Uluslararası Yatırım Fikirleri Proje Pazarı’nda ulusal ve uluslararası çekirdek sermaye yatırımcıları ile buluşacak.
ARGETİ'15 Proje Pazarı’nın açılışına; AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryaki, GAGİAD Başkanı Taner Özdurak, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, akademisyenler, öğrenciler ve iş dünyasının ileri gelenleri katıldı.İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *