ANASAYFA arrow right Yaşam

“Araya adli tatilin girmesiyle yargılama süreci uzayacak’

“Araya adli tatilin girmesiyle yargılama süreci uzayacak’
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 18.30
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 21.54
Av. Aysu Berfin Çelik, ‘normalleşme süreci’ne rağmen salgın nedeniyle adliyelerde alınan tedbirlerin uzatılmasını değerlendirdi

Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında duruşmaların ve kalem işlerinin ertelenmesi avukatları ekonomik olarak olumsuz etkiledi. “Normalleşme süreci"ne rağmen salgın nedeniyle adliyelerde alınan tedbirlerin uzatılmasını değerlendiren Av. Aysu Berfin Çelik, adliyelerde alınan tedbirlerin uzatılması ve araya yaz tatilin girmesiyle adil yargılanma hakkının zedelenmesine ve birçok hak kaybının yaşanmasına dikkat çekti.

‘Meslektaşımız, ekonomik sorunlar yüzünden intihar etti’
Salgın sürecinde alınan tedbirler sonucunda avukatların ekonomik olarak olumsuz etkileyeceğine ve bu tedbirlerin uzaması durumunda avukatları daha da zor günlerin bekleyeceğini dile getiren Berfin Çelik, devletin yurttaşları insanca yaşam ve sağlık haklarını garanti altına almadığı bu sürecin avukatlara yansımasının daha ağır sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Her ne kadar yargı faaliyetleri durma noktasına gelmiş bile olsa avukatların ofis giderleri, faturalar, aidatlar ve çalışanların ücretlerinin ödenmesinin devam edildiğini hatırlatan Çelik, “İşçi avukatlar işten çıkarılmış, ücretsiz izine zorlanmış, serbest çalışan avukatların ise giderleri dahi karşılamakta güçlük çektiği bu süreçte avukatlar kaderlerine terk edilmiştir. Ne devletin ne de Türkiye Barolar Birliği’nin maddi desteğinin olmadığı gibi meslektaşlarımızın çalışarak hak kazandığı (CMK ücretleri, arabulucu, uzlaştırma ve beraat vekalet ücretleri) ödemelerinin  sanki bir lütufmuş gibi bahşedilmesi oldukça üzücüdür. Üstelik, mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız kredi için bankalara başvurmuş olmalarına rağmen olumlu yanıt alamamışlardır. Bir meslektaşımız ekonomik sorunlar yüzünden intihar ederek hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

‘AVM’ler ve kuaförler risk teşkil etmiyor mu?’
Türkiye’de adım adım ‘normalleşme süreci’ne geçildiğini anımsatan Çelik, AVM’lerin, kuaförlerin, okulların açıldığı bu süreçte adliyelerde alınan tedbirlerin uzatılmasına dikkat çekti. Çelik, “AVM’ler, kuaförler, güzellik salonları adım adım açılacakken, salgın nedeniyle adliyelerde alınan tedbirlerin sonucu olarak sürelerin ve işlemlerin durdurulması kararının temel hak ve özgürlükleri engelleyici sonuçlarına ilişkin önlemlerin alınmaması nedeniyle acil işlerin ve tutuklu incelemelerin bile tam olarak gerçekleştirilmediği duruşmaların, keşiflerin,  icraların süreleri yasa ile durdurulduğu ve yaz ortasına kadar ertelendiği süreçte,  hak arama yolları salgından etkilenmiş ve sakıncalı hale gelmiştir. Ancak AVM’lere ve kuaförlere gitmek salgın açısından risk teşkil etmediği kanısı akla mantığa ters düşmektedir” ifadelerinde bulundu.

‘Adil yargılanma hakkını zedeleyecek, birçok hak kaybı yaşanacak’
Adliyelerde alınan tedbirlerin uzatılmasının ardından adli tatile girileceğini ve bu durumun avukatları daha da mağdur edeceğini belirten Çelik, “Araya adli tatilin girmesi de  süreci uzatarak,  yargı işlerinde yığılmalara sebebiyet vereceğinden yargılama süreçlerinin uzamasına yol açıp adil yargılanma hakkını zedeleyecek ve  birçok hak kaybına neden olacaktır” dedi.

‘Meslektaşlarımıza nakit desteği sağlanmalı’
Yargının temel unsuru, savunmanın bekçileri olan avukatlara acil ekonomik ve psikolojik destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, “Ekonomik sıkıntı çeken meslektaşlarımıza nakit desteği sağlanmalı, düşük faizli kredi imkanı verilmelidir. Ofis kiraları için kira desteği sağlanmalı. Elektrik, su faturalarında indirim yapılmalıdır. Vergi borçları yapılandırılmalı, ödemelerde kolaylık sağlanmalıdır. CMK ücretleri,  avukatlık asgari tarifesine çekilmeli ve düzenli ödemeler yapılmalıdır. Baroların aidatlarının ertelenmesi sağlanmalıdır.  KDV oranları düşürülmelidir. Baro bünyesinde uzman bir psikolog bulundurularak ihtiyaç duyan meslektaşlara danışmanlık hizmeti verilmesi sağlanmalıdır” dedi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *