ANASAYFA arrow right Yaşam

Araştırma: Yüz ifadeleri karşılıklı iletişimde yanıltıcı olabilir

YAYINLAMA: 26 Aralık 2022 / 17.04
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2022 / 17.04
İletişim kurmak için yüz ifadelerimizden faydalansak da yapılan yeni bir araştırma, yüz ifadesi okumanın karşıdaki kişinin ne düşündüğünü göstermek için yanıltıcı bir yol olabileceğini gösterdi.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, araştırmayı düzenleyenlerden Nicole Binetti, “Çok sayıda insan başkaları üzgün, mutlu ya da kızgın olduğunda bunu yüz ifadelerinden anlayabileceğini sanıyor. Gördük ki durum her zaman böyle değil” dedi.

Binetti, farklı yüz ifadelerinin farklı insanlar için başka anlamlar ifade edebileceğini söyledi.

Araştırmacılar, 336 kişinin yüz ifadelerini tanımlamada aynı fikirde olup olmadığını inceledi. Bir genetik algoritme aracı geliştiren bilim insanları, katılımcıların “mutluluk, öfke, üzüntü, korku” gibi durumlarda nasıl yüz ifadeleri düşündüklerini çizmesini istedi.

Katılımcıların fikirleri arasında ortaklıklar olsa da her insanın yüz ifadeleri ve hislere dair farklı fikirleri olduğu da görüldü. Özellikle korku ve üzüntü ifadelerinin birbiriyle karışabildiği belirtildi. 

Araştırmacılar, yüz ifadeleri ve his belirtilerinde kültürel farkların da etkili olabileceğini söyledi. Her kültürün beden dilinin farklı olabildiği gibi yüz ifadelerinin de çeşitlilik gösterebildiği belirtildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *