ANASAYFA arrow right Ekonomi

Araç satışları yüzde 75 oranında düştü

Araç satışları yüzde 75 oranında düştü
YAYINLAMA: 21 Nisan 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2020 / 21.25
İkinci el araç sektörü de tüm sektörler gibi Koronavirüsten nasibini aldı

İkinci el araç sektörü de tüm sektörler gibi Koronavirüsten nasibini aldı

Koronavirüs ikinci el araç alım satımlarına büyük darbe vururken, sektör temsilcileri çıkış yolu arıyor. İşlerin yüzde 75 civarında düştüğü sektörde araç fiyatları da gün geçtikçe yükseliyor. Araç fiyatlarının ilerleyen zamanlarda daha da yükseleceğini söyleyen esnaf, vatandaşları ellerini çabuk tutmaları konusunda uyardı.

Otomotiv sektörü de Koronavirüsten nasibini aldı
Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Ömer Kara, , “Koronavirüs salgını devam ederse ilerleyen zamanlarda kapananlar olacak” tespitini yaptı. Araç alım satımlarının ikinci plana atıldığını ifade eden Kara, mesai saatlerinin kısıtlandığının altını çizdi. “Gündüz saat 10:00-11:00 gibi geliyoruz, akşam 16:00-17:00 gibi çıkıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 35-40’ı şehir dışından geldiğinden şehre giriş çıkışların yasaklanması sektörümüzü olumsuz anlamda etkiledi. Çünkü Türkiye’nin her yerinden insanlar araba almaya gelirken, buradan araba almaya gidenler vardı. Dolayısıyla giriş çıkışlar yasak olduğundan kimse gelemez ya da gidemez oldu” diye açıklama yaptı.

Vatandaşlarımız bu krizi fırsata çevirebilirler
Araç fiyatlarının son 3 yılda yüzde 30 oranında arttığını fiyatların ilerleyen zamanlarda daha da yükseleceğini vurgulayan Başkan Kara, “Fiyatlar belli bir seviyeye geldi ve durdu. Ama ilerleyen zamanlarda yüzde 10-15 oranında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Çünkü çoğu fabrikalar üretimi durdurduğundan sıfır araç gelmedi. Dolayısıyla da piyasada araç sıkıntısı olacak. Araç sıkıntısının yaşanacak olması da fiyatlara yansıyacak. Vatandaşlarımız bu krizi fırsata çevirebilirler” ifadelerini kullandı.

 Müşterilerimizin yüzde 35-40’ı şehir dışından geliyor
Başkan Kara, 31 Büyükşehir Belediyesi’ne giriş çıkışların yasaklanmasının sektörü etkilediğini anlatırken, “Müşterilerimizin yüzde 35-40’ı şehir dışından geliyor. İstanbul’daki kişi cebine uygun aracı Gaziantep’te, Gaziantep’te kişi cebine uygun aracı Eskişehir gibi illerden alıyor. Şehirlerarası ulaşım kapandığından esnaf istediği aracı temin edemiyor ve sıkıntı yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Çoğu esnaf zor ayakta duruyor
Esnafların zorlu bir süreçten geçtiğini kaydeden Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Ömer Kara, konuşmasına şöyle devam etti: “Çoğu esnaf zor ayakta duruyor. Öz sermayesi olanlar bir şekilde ayakta durabilir, ancak olmayanlar ise belli bir zamandan sonra kapatmak zorunda kalacak. Koronavirüs sadece otomotiv değil, tüm sektörleri etkiledi. O nedenle beklemekten başka çare yok.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *