ANASAYFA arrow right Yaşam

Araç bakımlarının yetkin kişilerce yapılması lazım

Araç bakımlarının yetkin kişilerce yapılması lazım
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2020 / 21.54
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2020 / 22.08

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, yaptığı açıklamada, denetimin kamusal bir görev olduğunun altını çizerken, “Öncelikle araçların bakımının yetkin bir şekilde yapılması gerekir” ifadelerini kullanırken, “Araçlara yönelik kamusal denetimin mutlaka yapılması gereklidir. Odamız bu denetimlerin bir parçası olmaya hazır” dedi.

Denetim kamusal bir görev, piyasanın ve kişilerin inisiyatifine bırakılamaz

Denetimin kamusal bir görev olduğunu piyasanın ve kişilerin inisiyatifine bırakılamayacağını söyleyen Kocalar, “Öncelikle araçların bakımının yetkin bir şekilde yapılması gerekir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, soğutma suyu seviyesi vb. konulardaki bakımları yetkili veya yetkin servislerde mutlaka yapılmalıdır. Diğer yandan yürürlükte olan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik”te tanımlanmış olan M2 ve M3 kategorisi yani yolcu taşımaya yönelik sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan araçlarda zorunlu olan “Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri” periyodik olarak kontrol edilmeli ve sistemin etkinliğini halen sürdürüp sürdürmediği denetlenmeli” diye açıklamada bulundu.

Başkan Koca, “Bugün AB ülkelerinin birçoğunda, örneğin Almanya’da otobüsler yılda üç defa, kamyonlar yılda bir defa olmak üzere, Araç Muayene Periyodunun dışında ve eğitilerek belgelendirilmiş makina mühendisleri tarafından ara denetime tabi tutulmaktadır. Araçların bakımları ancak Odalarınca belgelendirilmiş teknik personel eliyle yetkili servislerce yapılmalı ve takip edilebilir olmalıdır, hiçbir şekilde aracın bütünlüğünü bozucu parça değişimi yapılmamalıdır. Ülkemizde bu veya benzer bir uygulama hayata geçirilmediği müddetçe ne yazık ki kazalara “kader” demeye devam edilecek ve yaşamını yitirenlerin sayıları hep fazla olacak” şeklinde konuştu.

Odamız bu denetimlerin bir parçası olmaya hazır

Kazaların ve toplu ölümlerin önlenmesi için, başta yetkililer olmak üzere herkesi aklın ve bilimin kurallarını uygulamaya davet eden Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, konuşmasına şöyle devam etti: “ Araçlara yönelik kamusal denetimin mutlaka yapılması gereklidir. Odamız bu denetimlerin bir parçası olmaya hazırdır. Mutlaka yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılmalı; ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda MMO tarafından eğitilerek sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri”ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez özel olarak kamusal denetimden geçirilmeli. Ayrıca ifade etmek isteriz ki bu salgın döneminde İlgili Bakanlıkların talimatları yanında MMO İklimlendirme Teknik Kurulunun toplu taşım araçları için önerileri dikkate alınmalıdır. Odamız kamusal denetim alanında yapılacak her türlü düzenlemeye katkı vermeye ve verilecek her türlü görevi yerine getirmeye hazır.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *