ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ara mal üretiminden nihai mal üretimine geçilmeli

Ara mal üretiminden nihai mal üretimine geçilmeli
YAYINLAMA: 02 Ocak 2023 / 11.22
GÜNCELLEME: 02 Ocak 2023 / 11.22
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin 100 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip bir dünya devi haline geleceğini söyledi.

Nihai mal üretimi Türkiye için önemli

Tüzmen, Gaziantep Sanayi odasının düzenlediği moda, tekstil, tekstil makinaları, konfeksiyon ve yan sanayi fuarını ziyarete açtı. Kürşad Tüzmen, düzenlenen törende, ara mal yerine nihai mal üretilmesinin, dağıtım zincirlerinin oluşturulmasının ve nihai tüketiciye ulaşılmasının ve yavaş yavaş yüksek teknoloji ürünleri üretimine başlanmasının Türkiye için büyük önem kazandığını vurguladı.

100 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz var

İhracatın bu yıl 40 milyar doları geçeceğini, Türkiye’nin ihracat ve ithalat ile birlikte 100 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir dünya devi haline geleceğini kaydeden Tüzmen, “İhracatımız bu yıl 40 milyar doları geçecek. İhracatı ve ithalatı ile birlikte 100 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir dünya devi haline geleceğiz. Ancak, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatımızın içindeki payı %11’ler seviyesinde. Dünya artık bilgi teknolojilerine doğru giderken bizim de bu dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji ürünü ihracatının toplam ihracatımız içindeki payını yükseltmemiz gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

Gaziantep Türkiye’nin marka şehri

Tüzmen, Türkiye’nin marka şehri olan Gaziantep’in yalnız bölgesindeki illeri değil, Türkiye’ye örnek olmaya devam ettiğini vurguladı. Gaziantep’i komşu ülkelerle ticaretin merkezi yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tüzmen, fuarlar bu çalışmalara önemli katkı yapacağına dikkati çekti.

Daha fazla yabancı sermaye girişini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı

Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan da, Gaziantep’i bugün bulunduğu konuma taşıyan iş adamları ve sanayicilerin devletten, rakiplerinin kullandığı fiyatlardan enerji ve girdi kullanmak istemi dışında bir şey talep etmediklerini kaydetti.

Dünya artık büyük bir köy

Gaziantepli sanayicilerin devletten kredi ya da hibe istemediklerini vurgulayan Doğan, “Bu haklı taleplerin ne oranda karşılanabildiği tartışılır. Artık dünyada bilgi ve tekniği paylaşmak kaçınılmaz olmuştur. Dünya bir köydür artık. Rakiplerinizle rekabet edebilmeniz için bilgi ve tekniği paylaşma mecburiyetindesiniz” dedi. Doğan, hükümetin Türkiye’ye daha fazla yabancı sermaye girişini sağlayacak düzenlemeler yapmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Gaziantep marka olmayı hak ediyor

GSO başkanı Nejat Koçer de, Gaziantep’in, milli mücadele ruhu, girişimci insan profili, zengin mutfak ve kültür mirası, üretim ve istihdam modeli ile marka şehir olmayı hak ettiğini savundu. Konuşmaların ardından M1 tepe alışveriş merkezi içinde düzenlenen fuar ziyarete açıldı. Firmaların stantları gezildi. 88 firmanın katıldığı fuarın açılışına, Halep Sanayi ve ticaret odaları yöneticileri ile Türkiye’nin Halep başkonsolosu Hulusi Kılıç da katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *