ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ara eleman ve mühendis yetiştirmemiz gerekiyor

Ara eleman ve mühendis yetiştirmemiz gerekiyor
YAYINLAMA: 11 Nisan 2021 / 18.49
GÜNCELLEME: 11 Nisan 2021 / 20.17
Hüseyin Ovayolu, “Eğitim sistemi değiştirilmezse kalifiyeli eleman bulmada sıkıntı devam edecek ve geride kalacağız” uyarısında bulundu

Sanayide kalifiyeli eleman sorunun devam ettiğini açıklayan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Eski Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Meslek lisesi ve meslek yüksekokul tabanlı okul sayısının çok ciddi şekilde arttırılması lazım. Artık gençlerimizin lise çağında mesleğe yavaş yavaş adım atması gerekiyor. Eğitim sisteminde öğrenciler üniversite sınavına girerken bile hangi bölümü seçeceğini ve o bölümden mezun olduğunda ne iş yapacağını bilmiyor.

Teknik ve kalifiye elaman bulma noktasında sıkıntı yaşayacağız

Dünya ülkesi olmanın yolunun sanayiden, üretimden ve mühendisten geçtiğini belirten Ovayolu, “Bunun için alt yapıyı oluşturmanın yanı sıra iyi teknik eleman, ara eleman ve mühendis yetiştirmeniz gerekiyor. Birçok ülkenin mühendis tabanlı büyüdüğünü görüyoruz. eğitim sistemi değiştirilmezse kalifiyeli eleman bulmada sıkıntı devam edecek ve geride kalacağız. Mevcut eğitim sistemimiz bu şekilde devam ettiği sürece teknik ve kalifiye elaman bulma noktasında sıkıntı yaşayacağız” açıklamasını yaptı.

Pndemide bazı sektörler büyüdü

Ovayolu, pandemiden olumsuz etkilenen sektörler kadar olumlu etkilenen sektörlerin de bulunduğunu ifade ederken, “Açıklanan ihracat rakamları ile tüketilen elektrik miktarının yanın sıra maske ve hijyen malzemeleri üreten fabrikaların pandemiden önce kurulmasından dolayı Gaziantep sanayisinin bu süreçten olumsuz etkilenmediği görülüyor. Bu süreçten halı sektörü olumsuz etkilenirken, gıda sektörünün de olumlu yönde etkilendiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Son dönemde ham maddeye çok ciddi zamlar yapıldı

Son dönemde ham maddeye çok ciddi zamların yapıldığını söyleyen Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Eski Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Demir, alüminyum, bakır, buğday, pamuk gibi ürünlerde ham madde artışları çok ciddi boyutlara ulaştı ve pazarda yangın var. Pazarda yüzde 50 enflasyon var ama açıklanan rakamlar bu değil. Bu pazardaki enflasyon hammadde fiyatlarından kaynaklanıyor.”

Meslek liseli ve meslek yüksekokullarının sayısı arttırılmalı

Ovayolu, meslek liseli ve meslek yüksekokullarının sayısının arttırılmasını isterken, “Bu tür okulların yerleşim alanları organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri olmalı. Yani direkt olarak uygulama sahalarının içinde olması lazım. Ayrıca bu işin lise çağında başlaması çok önemli. Çünkü lise çağında ki gençlerin, hangi alanda daha iyi iş yapabileceği konusunda kendilerini keşfetmeleri gerekiyor. Bu konuda ebeveynlerin ve eğitimcilerin yardımcı olması, yön vermesi önemli ve tür işlere çok ciddi bütçeler ayrılmalı. Bir fabrikayı 2 yılda yapıyorsunuz ama o fabrikayı çalıştıracak bir mühendisi 30 yılda yetiştiriyorsunuz. Fabrikayı çalıştıracak teknik elemanlar, ara elemanlar, mühendislerin yetişmesi çok uzun zaman alıyor” açıklamasını yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *