ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ara eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı

Ara eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı
YAYINLAMA: 01 Haziran 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 01 Haziran 2021 / 21.21
Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, sektörde ki ara eleman sıkıntısının had safhaya ulaştığını söylerken, “İş var, ama elaman yok” dedi

Başkan Keş, sektörün inşaat ile doğrudan bağlantılı olduğunu kaydederken, Keş, “Esnaf, pandemi dönemindeki yasaklarda da çalıştılar. Şu anda işler iyi ancak eleman yetersizliğinin sıkıntısını yaşıyoruz. Oda olarak elimizden geldiği kadar bu sorunu çözmek için gece-gündüz demeden çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda odamız bünyesinde bakım ve onarım ile ilgili 4. Seviye Mesleki Yetenek Belgesi veriliyor. Günde 8-9 kişi sınava giriyor ve başarılı olanlar bu belgeyi anlaya hak kazanıyor” açıklamasını yaptı.

İş var, ancak eleman yok

‘İş var, ancak eleman yok’ diyen Keş, “Esnafımızın yüzde 20 kalifiyeli eleman geziyor. Okuldan çıkan elektrik işinden fazla anlamıyor. Çünkü bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece son sınıfta staj görüyor. Halbu ki staja liseye gittiğinde başlamış olsa okul bitene kadar bir şeyler öğrenir ve mesleği kavramış olur. En büyük görev esnafımıza düşüyor. Çünkü elemanı esnafımız yetiştirecek. Her birinin yanında 5-6 kişi olsa usta emekli olduğunda mesleği bıraktığında arkasında 5-6 usta yetiştirmiş olacak” ifadelerini kullanacak.

Keş, sektörün çok sıkıntılı günler geçirdiğini ifade ederken, bugüne kadar verilen desteklerden esnafın sadece yüzde 50’sinin yararlandığının altını çizdi. “Tamirat, bakım-onarım yapan esnaf destek alırken, toptan malzeme satanlar ise hiçbir şekilde faydalanamadı. Bugünlerde verilecek olan 3 bin lira hibe desteğini de aynı kişiler alacak. Devlet maddi durumu olmayanı biliyor ve ona göre destek veriyor” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı çalışanlar yaz ayının gelmesiyle artar

Kayıt dışı çalışanların arttığını, yaz ayının gelmesiyle bu oranın daha da artacağına dikkat çeken Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte mahalle mahalle gezerek, kayıt dışı çalışanları tespit edip, tutanak tutup, kayıtlı olmaları yönünde teşvik ediyoruz. Yaz ayında kayıt dışı çalışanların oranında artış yaşanır. Cebine pense ve tornavida koyan herkes elektrikçiyim diye geziyor. Vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Eğer bir elektrik işi yaptıracaklarsa, bu işi yapacak kişiye yetki belgesi ve elektrikçi olduğunda dair bir belgesi olup olmadığını sorsunlar.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *