ANASAYFA arrow right Siyaset

AP’den Türkiye kararı:  Ya diyalog, ya yaptırım

AP’den Türkiye kararı:  Ya diyalog, ya yaptırım
YAYINLAMA: 18 Eylül 2020 / 16.31
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2020 / 19.06
AP, AB zirvesi öncesi aldığı kararda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diyaloga yanaşmaması durumunda, AB’nin sektörel yaptırımları devreye almasını istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de Avrupa Birliği (AB) üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan krizde diyaloğa çağırarak aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olması gerektiğini duyurdu.

Doğu Akdeniz'deki gerilim ve Türkiye'ye karşı benimsenecek tutumun masaya yatırılacağı 24-25 Eylül'de düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde AP'de oylanan kararda, Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a bağlı münhasır ekonomik bölgelerdeki eylemleri kınanarak, Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusu yapıldı.

Türkiye’ye çağrı

DW Türkçe’de yer alan habere göre, 57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilen kararda, AB’nin kendi çıkarlarını korumakta net ve kararlı olduğu belirtilerek, Türkiye hükümetine şu çağrıda bulunuldu:

Doğu Akdeniz'deki tüm yasa dışı keşif ve sondaj çalışmaları derhal durdurmaya,

Yunan hava sahasındaki ve Yunan ve Kıbrıs karasularındaki ihlallere son vermeye

Milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçmeye…

Ayrıca, çözüme sadece diyalog, diplomasi ve müzakereler yoluyla ulaşılabileceği belirtilerek başta Türkiye olmak üzere tüm aktörler bölgeden askerlerini derhal çekmek suretiyle gerilimin yatışmasına katkıda bulunmaya çağrıldı.

AB’ye “sektörel yaptırım” çağrısı

AP üyeleri, Türkiye’ye yönelik ek yaptırımların sadece diyalog yoluyla önlenebileceğini belirtildi.

24-25 Eylül'de toplanacak AB Konseyi'ne de Türkiye'ye yönelik "sektörel bazda, hedef gözeten, Türk halkı ya da Türkiye'de yaşayan sığınmacılar üzerinde ters etki yaratmayacak ek kısıtlayıcı önlemler geliştirmesi" çağrısı yapıldı.

“Gerilimin tırmanmasından endişe duyuluyor”

Kararda bölgede askeri gerilimin tırmanma riskinden büyük endişe duyulduğu belirterek AB Komisyonu, Almanya'nın yürüttüğü AB Konseyi Dönem Başkanlığı ve NATO'nun arabuluculuk çalışmalarının memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini 12 Eylül'de bölgeden çekmesi, gerginliğin azaltılmasında "bir ilk adım" olarak değerlendirilirken, AP üyeleri diğer yandan Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisinin görev süresini uzatmasını kınadı.

Hak ihlallerinin AB-Türkiye ilişkilerine etkisi

Kararda Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durumla ilgili ciddi endişe duyulduğu da belirtildi.

Ayrıca Türkiye'deki insan haklarındaki gerileme ile demokrasi ve hukuk devletindeki erozyonun ilişkileri ciddi şekilde etkilediği not edildi.

“Türkiye’nin dış politikasından üzüntü duyuluyor”

AP kararında Libya'daki duruma da değinilerek, Türkiye ve AB'ye üye ülkeler Libya'da siyasi diyaloğu desteklemeye ve BM'nin Libya'ya yönelik uyguladığı silah ambargosuna bağlı kalmaya çağrıldı.

"Türkiye'nin mevcut dış politikasının ve Doğu Akdeniz'deki diğer eylemlerinin Suriye dahil, bölgedeki istikrar üzerinde yarattığı olumsuz etkiden üzüntü duyulduğu" da not edildi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *