ANASAYFA arrow right Siyaset

AP, muhalefete baskıyı kınadı

AP, muhalefete baskıyı kınadı
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2021 / 15.18
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2021 / 15.18
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de HDP ve muhalefet partilerine yönelik baskıyı kınayan bir karar aldı.

Baskıların insan haklarının Türkiye’deki dramatik durumunu, demokrasi ve hukuk devletinin devam eden çöküşünü açığa vurduğunu ifade etti.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP), "HDP özelinde Türkiye'deki muhalefete baskı" başlıklı karar tasarısı kabul edildi. 2'ye karşı 603 oyla kabul edilen tasarı oylamasında 67 parlamenter çekimser oy kullandı.

AP'deki Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol grupların ortak tasarısında, HDP ve muhalefet partilerine yönelik baskıların arttığı ve kaygı verici bir noktaya geldiği belirtilerek kınandı.

Siyasi partilerin haklarını kullanma ve demokratik rollerini gerçekleştirme kapasitelerinin kısıtladığını belirten AP, baskıların insan haklarının Türkiye'deki dramatik durumunu, demokrasi ve hukuk devletinin devam eden çöküşünü açığa vurduğunu ifade etti.

HDP'ye kapatma davası ve baskılar

AP, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik baskılara ve açılan kapatma davasına özellikle dikkat çekerek, HDP'nin yaklaşık 4 bin üyesinin hapiste olduğunu hatırlattı.

HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı kınayan AP, partinin yasaklanmasının orta vadede "çoğulculuğa darbe vuracak ciddi bir hata" olacağını ve Türkiye'de milyonlarca seçmenin temsil edilememesi sonucu yaratacağını ifade etti.

Türk makamlarından, HDP'ye karşı kışkırtıcı söylemden kaçınılmasını ve parti yetkililerinin korunması için önlemler alınmasını talep eden AP, Türkiye'ye, terörle mücadele yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirme çağrısı yaptı.

AP üyeleri, HDP'li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını da kınadıklarını, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararını ve tahliyesini ise memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Gergerlioğlu'na milletvekilliğinin derhal iade edilmesi isteyen AP, hapiste olan diğer HDP milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep etti.

Tasarıda Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutukluluklarına yer veren AP, Türkiye'den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamasını istedi.

CHP'ye yönelik baskılar

Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) yönelik baskıların da arttığını ve bundan derin endişe duyduğunu belirten AP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebini kınadı. Muhalefet partilerine yönelik "hasmane ortamın" İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gibi muhalefet liderlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Belediyelere kayyım ve engelleme

Son yerel seçimlerde demokratik olarak seçilmiş çok sayıda belediye başkanının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasını da kınayan AP, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefet tarafından yönetilen belediyelerin çalışmalarının engellenmesine yönelik adımlar gözlemlendiğini de not etti.

AP kararında, Türkiye'ye, çoğulculuğun sağlanması, toplanma ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için çağrı yaparak, "Avrupa Parlamentosu, dış politika konularındaki iyileşmenin dışında, Türkiye'ye sunulacak pozitif gündemdeki herhangi bir ilerlemenin ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelere bağlı olması gerektiğine inanmaktadır" ifadesine yer verdi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *