ANASAYFA arrow right Güncel

Anteplinin ramazanda vazgeçemediği alışkanlık

Anteplinin ramazanda vazgeçemediği alışkanlık
YAYINLAMA: 15 Nisan 2021 / 15.46
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2021 / 15.46
ABD’de yapılan bir araştırma, meyan şerbetinin fazla tüketilmesi halinde bebek ve çocuklarda zeka sorununa neden olabildiğini açıkladı, ancak Antepli alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Özellikle ramazan ayında toplarca meyan şerbeti tüketiliyor.

Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu’nun Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Mardin ve Gaziantep gibi illerinde yoğun şekilde tüketiliyor. Dev kazanlarda kaynatılarak varillerde demlenip, ahşap haznelerde damıtılarak elde edilen meyan şerbeti, içerisine bol miktarda buz konularak tüketiliyor.

6’ncı kuşak Meyan Şerbeti Ustası olan Halil Gezer, “Ben Gaziantep’in 6’ıncı kuşak meyan şerbetçisiyim. Ramazan ayı gelince meyan şerbeti hazırlıyoruz. Gelen müşterilerimize hazır paketler halinde veriyoruz. Meyan otu bize Karkamış’tan geliyor. Fırat Nehri kenarında yetişir, oradan gelir. 1 ton meyan otundaki iyisi kötüsü seçilir ve aşağı yukarı 350 kilogram kullanılabilecek meyan kalır. Daha sonra meyan taş tarafından ezilir. Ondan sonra da teknelere alınır ve suyu çıkartılır. Günlük ne kadar yapılacaksa ona göre hazırlanır. Sahur vaktinde başlıyoruz. Sabah saat 9’a kadar bitirmiş oluruz. Bir poşette 1,5 Litre meyan suyu var ve 5 TL’den satılıyor” dedi.

Günlük 400 ila 500 paket arasından meyan şerbeti paketlediklerini belirten Şükriye Gezer ve Himaye Yorguner, “Ramazan ayı için meyan şerbeti paketliyoruz. Hazırlıklar yapıyoruz. Günlük 400-500 paket meyan şerbeti paketliyoruz ama belli olmuyor. Sabah başlıyoruz iftar vaktinde top atılana kadar yapıyoruz. Meyan şerbetini ağabeyim yapıyor. Bizde Ramazan Ayında yardıma geliyoruz. Meyan Şerbeti poşetliyoruz. Sabah 8.30’da mesaiye başlıyoruz iftara kadar meyan şerbeti paketliyoruz. İftardan sonra da akşam 11.00’e kadar da temizlik yapıyoruz. Çünkü bu malzemelerin temizlenip yarına hazırlanması gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *