ANASAYFA arrow right Güncel

Anteplinin, Korona umurunda değil! Sosyal mesafe sıfırlandı!

Anteplinin, Korona umurunda değil! Sosyal mesafe sıfırlandı!
YAYINLAMA: 15 Haziran 2020 / 14.33
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2020 / 21.24
Türkiye genelinde kurala uymayan illerin başında Gaziantep var

Gaziantep, İstanbul ve Van, sosyal mesafe kuralına en az riayet eden şehirler. Gaziantep’te 32 bin kişiye para cezası kesildi. Buna rağmen cadde ve sokakları dolduran kalabalıklarda maske ve mesafe kuralı hiçe saylıyor. Vaka sayısı giderek artıyor. Parklardaki yürüme alanlarında maskesiz sporcular toplu şekilde koşu ve antrenman yapıyor. Kurala en çok uyan il ise Kırklareli.

Cehalet kol geziyor

Koronavirüsle mücadelenin en önemli ilkesi, sosyal mesafe kuralına riayet. Ancak Gaziantep’te her iki kuralda büyük çoğunluk tarafından uygulanmıyor. Denetimler yetersiz kalıyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 22 Mart'tan bu zamana kadar yapılan denetimlerde sosyal mesafe kuralını ihlâl ettiği belirlenen 144 bin 984 kişi hakkında idari işlem ve 698 kişi hakkında ise adli işlem yapıldı.

Gaziantep'i ise İstanbul ve Van takip etti

Bu arada, sosyal mesafe kuralına uyan ve uymayan illerin karnesi de çıkarıldı. Buna göre, Türkiye genelinde kurala en çok uymayan il, Gaziantep oldu. Bugüne kadar Gaziantep'te kurala uymadığı tespit edilen 32 bin 53 kişiye para cezası kesilirken, 20 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı..

İşte sırasına göre en fazla idari işlem yapılan illerden bazıları: “İstanbul 16 bin 219, Van 5 bin 313, Manisa 5 bin 4, Diyarbakır 2 bin 579, Ankara 2 bin 402.” En fazla sosyal mesafe kuralına uyan il ise Kırklareli oldu. Bu ilde bugüne kadar sadece 19 kişiye para cezası kesildi. Verilere göre, her ilde sosyal mesafe kuralına uymadığı gerekçesiyle vatandaşlara idari işlem uygulanırken, 45 ilde ise herhangi bir adli işlem yapılmadı. Bu iller arasında İstanbul, Ankara ve İzmir de var

 “Kalıcı artışlar olursa yeni tedbirler almamız gerekebilir”

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs ile mücadele sürüyor. Son günlerde Türkiye'de yaşanan vaka artışlarının ardından Bilim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin sorularını yanıtladı. Artışların geçici olabileceğini dile getiren Yamanel, yeni normal düzende tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğinin altını çizdi.

“Çok dinamik bir süreç”

Prof. Dr. Levent Yamanel, “Son 2- 3 gündür artışlar mevcut. Geçici artışlar olabilir. 2-3 günde çok karar verilemez. Ama 1 haftalık 10 günlük kalıcı artışlar olursa yayılma hızı artmış demektir ve yeni tedbirler almamız gerekebilir. Çok dinamik bir süreç. Sağlık Bakanlığı tarafından yakından takip ediliyor. Her an yeni tedbirler gelebilir. Elimizde çok önemli tedbirler var. Yeni normal dediğimiz. Maske takmak. Sosyal mesafeyi uymak. Hijyene uymak ve kalabalık oluşturmamak. Bu 4 kuralı sıkı şekilde uygulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İl pandemi kurulları nasıl bir artış olduğunu gözlemliyor”

Yeni normali uygulayıp daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yamanel, “Ülke bazında tedbirler olabilir. Hem tiyatro ve sinemaların açılmasının geciktirilmesi ve yine kalabalık oluşturabilecek her türlü aktivitenin geciktirilebilmesi gibi hem de il sağlık pandemi kurulları da il bazında değerlendirip çeşitli önlemler alabilir. Sokağa çıkma kısıtlaması dahil her türlü tedbir olabilir. İl pandemi kurulları nasıl bir artış olduğunu gözlemliyorlar. Böylece iller arası geçişlerde bundan etkilenebilir. Bunlarla ilgili yeni kararlar alınabilir. Her zaman söylediğiniz gibi yeni normale alışmamız gerekiyor. Taa ki dünya çapında bir bağışıklık kazanılan kadar. Etkin bir ilaç ya da tedavi bulunana kadar. Bu yeni normali hepimiz biliyor ve uygulamaya çalışıyoruz. Ama daha dikkatli olmamız gerekiyor. Denenen bazı ilaçlar var. Ciddi çalışmalar ve aşı çalışmaları var. Aşı çalışmalarını özellikle heyecanla bekliyoruz. Aşının olması bizim virüse karşı mücadelede elimizi çok güçlendirecektir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *