ANASAYFA arrow right Yaşam

Antepfıstığı ve zeytin ağaçları kuruma riski altında

Antepfıstığı ve zeytin ağaçları kuruma riski altında
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2021 / 21.24
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2021 / 21.35

Şahinbey Belediyesi tarafından bölgedeki göletlerin ve yer altı sularının da çiftçi ile buluşturulacağını aktaran Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçinin en büyük sorununun kuraklık olduğunu biliyoruz. Şahinbey belediyesi bu kapsamda bölgedeki kaynakları ve göletlerde yer alan suları çiftçinin kullanımına açacağını belirtti. Su kaynakları ve gölet sularının çiftçinin tarlasına ulaşması için pompaj ve elektrik enerjileri ile görüşmelerin başlatılacağı belirtildi. Belediye olarak su kanallarının da yine belediye eliyle yapılacak olması çiftçiyi mutlu etti” ifadelerine yer verdi.

Yaşanan kuraklık sebebiyle ilçe sınırlarında fıstık ve zeytin ağaçlarının kurama tehlikesi içinde olduğunu söyleyerek, tarım alanlarının su ile buluşması ile verimin beş kata kadar artış gösterebileceğini kaydeden Çolak, “Antepfıstığı ağaçlarımız, zeytin ağaçlarımız kuraklıktan dolayı kuruma riski altında. Yine hububat ve baklagilde kuraklık nedeniyle çiftçi girdi maliyetlerini dahi alamayacak duruma geldi. Kuraklıktan dolayı girdi maliyetlerini dahi çıkaramayan çiftçinin boynuna bir de yüksek maliyetler binince çiftçinin durumu hepten çıkmaza giriyor.  İlçe sınırlarımız içinde 55 bin hektar tarım alanlarımız mevcut. Bu tarım alanlarımız su ile buluşunca verim de en az beş kat artış gösterecektir” ifadelerine yer verdi.

Fırat Nehri suyu için bakanlıklar nezdinde yıllardır mücadele verildiğini ancak bir gelişme yaşanmamasına karşın Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun girişimi ile bu alanda çalışmaların başlatılacağını dile getiren Çolak, “Bu zamana kadar şehrimize gelen tüm bakanlarımızdan Fırat Nehri’nin suyunun ilçemize verilmesi için istekte bulunduk ancak hiçbir şekilde gerçekleşmedi. Sağ olsun Şahinbey Belediye Başkanımız bu çalışmayı belediye bütçesiyle gerçekleştirecek. Çiftçilerimiz adına bu sözü kendisinden aldık. Türkiye’de örnek teşkil edecek bir proje olacak” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *