ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı ve üzüm için damlama sulama yöntemi

Antepfıstığı ve üzüm için damlama sulama yöntemi
YAYINLAMA: 26 Temmuz 2020 / 19.33
GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2020 / 19.33
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından Antepfıstığı ve tellibağ dallarında yürütülen damlama-sulama projeleri gelecek yıl sonuçlandırılıyor.

Bu yöntemin fıstık ve üzüm yetiştiriciliği için en uygun ve en verimli yöntem olduğunu kaydeden Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Tekin, fıstık sulaması için TÜBİTAK ile birlikte yürütülen projenin 3 yıldır, bağ sulaması için yürütülen projenin ise 4 yıldır devam ettiğini belirterek, her iki projenin de gelecek yıl sonuçlanacağını açıkladı.

Projelerin sonuçlandırılmasıyla proje raporunun hazırlanarak ilgili kuruluşlara dağıtılacağını ifade eden Tekin, bu yöntemin gerek fıstık gerekse bağ için en ideal sulama yöntemi olduğunu ve verim kaybını en az yüzde 50 önleyeceğini söyledi. Projelerin sonuçlandırılmasıyla birlikte uygulamaya geçileceğini belirten Tekin, bazı çiftçilerin bu yöntemi uyguladıklarını, kendilerinin de bu konuda yardım isteyen çiftçilere 'mühendislik desteği verdiklerini kaydetti.

Verimi artırmak için fıstıkta 3, bağda ise 4 yıldır denenen bu yöntemin her iki ürün için en uygun yöntem olduğunu belirten Tekin, "Fıstıkta iki yılda bir örün alma olayı ortadan kalkacak. Telibağ sofralık üzüm yetiştiriciliğinde damlama-sulama yöntemi uygulanması durumunda dekar başına düşen verim oranında çeşidine göre yüzde 200’lük bir artış söz konusu olacak” dedi. Tüm ağaçların altına su tesisatı çekilerek uygulanan yöntemde, ağaç altına yerleştirilen iki noktada sürekli su damlamasıyla suyun ağacın köklerine ulaşmasının sağlandığını, yüzeyde değil altta yayılma gerçekleştiğini belirten Tekin, “İstenilirse fertigasyon yöntemi yani kullanılan suya gübre katılmasıyla gerçekleştirilen sulama yöntemi de uygulanabilir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *