ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı sahip arıyor

Antepfıstığı sahip arıyor
YAYINLAMA: 03 Kasım 2022 / 16.00
GÜNCELLEME: 03 Kasım 2022 / 16.00
Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’nden örnek çalışma

Avrupa birliği desteğiyle Gaziantep’te faaliyetini sürdüren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi yörenin en önemli ürünü olan ve kentle özdeşleşen antepfıstığı ile ilgili geniş çaplı araştırma yapıyor.

Antepfıstığının özellikle Avrupa birliği pazarında hak ettiği yeri alabilmesi için tanıtım ve pazarlama alanında önemli çalışma başlatıldığı bildirildi. Bu arada KOBİ’lere danışmanlık, bilgi, iş geliştirme, finans ve pazarlama yöntemi, girişim desteği gibi çeşitli alanlarda hizmet veren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’nin 150 firma ile kontak kurduğu, bunlardan şu ana kadar otuzuna hizmet verildiği kaydedildi.

Antepfıstığı ile ilgili geniş kapsamlı proje hazırlanıyor

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Direktörü Hülya Tetik, tanıtım ve pazarlama da önemli eksiği olan ve yörenin en önemli ürünleri arasında yer alan antepfıstığının dünya pazarında hak ettiği yeri alabilmesi için proje geliştirdiklerini ve çalışmaya başladıklarını söyledi. Merkezi olarak diğer faaliyetlerin yanı sıra antepfıstığıyla ilgili yaptıkları çalışmaya ayrı bir önem verdiklerini hatırlatan Tetik, antepfıstığını dünyada tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı. Hülya Tetik sözlerine şöyle devam etti:

Markalaşma için destek verilecek

“Antepfıstığının markalaştırılmasına destek amacıyla iki aydan bu yana önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda yurtdışından gelen gıda uzmanlarının yanında Gaziantep Üniversitesi ile antepfıstığı araştırma enstitüsündeki uzmanların da görüşlerine başvuracağız. Gaziantep ticaret odası, ihracatçılar birliği, Ziraatçılar odası, Fıstıkçılar odası gibi örgütlerin temsilcileri ile görüşüp bu konuda çalışmaları varsa onlardan da faydalanacağız. Üretici, satıcı, köylü ve tüketiciler ile de görüşüp üretimden, tüketim safhasına kadar olan tüm dönemi ele alıyoruz. Bazı köylerde inceleme yaptık, köylülerle görüştük. Bu çalışmalarla birlikte pazarlama, tanıtım, ambalaj gibi konuları da birleştirerek hazırlayacağımız projeyle antepfıstığını olması gereken yere çıkarma gayretinde olacağız. Bunda da başarılı olacağımıza inanıyorum. Çalışmalarımız sayesinde antepfıstığının, eski yerinden çok daha iyi bir yere taşınacağını ümit ediyorum. Özellikle pazar ve tanıtım da çok iddialı olduğumuzu belirtmek isterim.”

Tesisler yeterli değil

Avrupa Birliği pazarı içinde gerekli çalışmaları yapacaklarını hatırlatan Tetik, Gaziantep’te antepfıstığı işleyen tesisleri gezdiklerini, bazılarının ilkel, bazılarının ise modern tesislerde ürün hazırladığını gördüklerini belirterek, bu konuda çok geri kalındığına dikkat çekti. Ürünü bozuk işlemenin antepfıstığına pazar kaybettirdiğini vurgulayan direktör Hülya Tetik, “Antepfıstığında önemli bir sıkıntı ve boşluk var. Bu üretimden, tanıtım ve pazarlamadan kaynaklanıyor. Örneğin antepfıstığı lezzet bakımından ABD ve İran fıstığından çok daha kaliteli. Fakat ambalaj ve dış görünüm yeterli olmadığı için, iki ülkenin gerisinde kaldık” diye konuştu. Bu arada Avrupa birliği pazarında da gerekli çalışmaları yapacaklarını hatırlatan Tetik, antepfıstığını komisyonlarda temsil eden Prof. İlhami Köksal’ın da görüşlerine başvuracaklarını kaydetti.

Danışmanlık hizmeti veren 20 firma var

KOBİ’lere danışmanlık, bilgi, iş geliştirme, finans ve pazarlama yönetimi, girişim desteği gibi çeşitli alanlarda hizmet verdiklerini hatırlatan Hülya Tetik, Gaziantep’te halen 20 civarında danışmanlık hizmeti veren firmanın faaliyet gösterdiğini, ancak kendileri kadar geniş kapsamlı çalışan olmadığını belirtti.

Kimseyi rakip görmüyorlar

Tetik, firmaların başvurusunun arttığını, ancak halen içine kapanık firmalar olduğunu, bu arada iş kurmak isteyen günde iki-üç kişinin başvurup fikir edindiğini söyledi. Hülya Tetik, danışmanlık hizmetlerini çok cüzi bir ücret karşılığında verdiklerini belirterek, kimseyi rakip olarak görmediklerini açıkladı. Avrupa birliği desteğiyle her alanda uzman kişilerle firmalara yardımcı olmaya özen gösterdiklerini söyledi ve yerel danışmanlık hizmeti veren firmaların görevlilerine de zaman zaman eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *