ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı piyasası hareketlendi

Antepfıstığı piyasası hareketlendi
YAYINLAMA: 28 Haziran 2022 / 19.22
GÜNCELLEME: 28 Haziran 2022 / 19.22
Antepfıstığı’nda bu yıl. 40 bin ton civarında rekolte beklendiği ifade edilirken, bunun iç piyasadaki tüketimi karşılayamayacağı belirtildi. Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlu, Güneydoğubirliğin Antepfıstığı taban fiyatını geç açıklayarak üreticiyi yine mağdur ettiğini açıkladı. Karaoğlu, taban fiyatı açıklandıktan sonra stokçuların piyasadaki fıstıkları satın almasıyla fiyatların birden yükseldiğini, yaş kırmızı Antepfıstığının kilosunun 4 milyona yükseldiğini belirtti.

Güneydoğubirliğin 4 milyon 500 bin liradan açıkladığı taban fiyattan sonra Antepfıstığı’nın serbest piyasada 5 milyon liraya kadar çıktığını söyleyen Oda Başkanı Karaoğlu, on gün önce kilosu 3.5 milyon liradan satılan kırmızı kabuklu Antepfıstığı’nın şimdi 4 milyon 700 bin liraya satıldığını belirterek, önemli bir artış kaydettiğini açıkladı. Bu yıl ürün rekoltesinin az olması nedeniyle fiyatların yükseldiğini ifade eden Karaoğlu, “Serbest piyasada şu sıra 5 milyon liradan satılıyor. Hem de üreticinin eline net olarak bu para geçiyor. Fakat Güneydoğubirlik’te kesintiler çok olduğu için üretici tercih etmiyor.

Güneydoğubirlik’in bir başka yanlışı Antepfıstığı taban fiyatını çok geç açıklıyor. Taban fiyat en az hasattan 1-2 ay önceden açıklanmalı ki üretici kendini ona göre yönlendirsin. Ama bu yıl ürün patikasını derhal gözden geçirmeli. Yanlış üstüne yanlış yapıyor” şeklinde konuştu. Bu arada Güneydoğubirliğin taban fiyatını açıklamadan önce stoğundaki 180 ton Antepfıstığına 3 milyon 800 bin liradan fiyat isterken, bir hafta sonra Antepfıstığı taban fiyatını 4 milyon 500 bin liradan açıklamasının, altındaki nedenin kamuoyuna açıklanması istendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *